szerző:
hvg.hu

Feltűnően a kormány retorikájával és irányultságával szembemenő, erős EU-s orientációt kifejező interjút adott Navracsics Tibor EU-s biztos a Heti Válasznak.

Izgalmas interjút adott Navracsics Tibor EU-s oktatási biztos a Heti Válasznak. Szerinte korábban az volt a baj, hogy az Európai Bizottság túl technokrata volt, most pedig azért panaszkodnak sokan, hogy túl politikaivá vált. Úgy látja, kvótaügyben érvényes döntés van, végre kéne hajtani, annál is inkább, mivel Magyarország nem kérte a döntés felfüggesztését a kvótaperben születendő ítéletig. (Orbán Viktor a nemzeti konzultációt lezáró ünnepségen tartott beszédében arról beszélt, akkor sem jön be egy menekült sem Magyarországra, ha elveszítjük a pert – a szerk.) Navracsics kiáll a német és svéd igények mellett a menekültek szétosztását illetően, de nem akar kiszólni a biztosi szerepéből, mert túl feszült ehhez a politikai légkör. "Erős és büszke európai vagyok" definiálja önmagát. Szerinte 2020-tól is lesznek kohéziós források, de szerinte olyan alapon lehet majd hozzájutni, hogy bizonyos országoknak bizonyos prioritássorhoz köti ezeket a pénzeket az EU. Navracsics kiáll a muszlimok integrálása mellett, ami amúgy több kormánypárti politikus számára megoldhatatlan kérdés. Ha pedig lejár a biztosi megbízatása: "ha a polgári Magyarországért dolgozhatom, azt a jövőben is szívesen teszem".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!