szerző:
hvg.hu

Rója István azt mondta, hogy pályája során mindössze egyszer érzékelt „felelősségrevonás-félét”. Akkor, amikor Lázár Jánossal beszélt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője egyszer Makón járt, és megkérdezte a helyi József Attila Gimnázium igazgatóját, hogy miért írta alá a miskolci Herman Ottó Gimnázium tavalyi kiáltványát. A dokumentumban a közoktatás állapotára hívták fel a figyelmet. Rója István udvariasan válaszolt Lázár Jánosnak, és mindössze ekkor érzékelt pályája során „felelősségrevonás-félét” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a pedagógus.

Rója István máshonnan nem érzett rosszallást, mégse tud másra gondolni, mint hogy politikai okokból érvénytelenítették iskolaigazgatói pályázatát, pedig 22 éve ő vezeti a makói gimnáziumot, és a munkájára sosem volt panasz.

A makói Fidesz-frakció kritikáját, amely szerint a gimnáziumban évek óta romlik az oktatás színvonala, azzal utasította vissza: "A magyar oktatás színvonala romlik, nem a makóié. A szakma is jelzi a problémákat a kormánynak, a sajtónak, mindenkinek. Nem véletlen, hogy az elitgimnáziumok tanítványai már inkább külföldi egyetemekre jelentkeznek, ez igaz a makói diákokra is.”

Igazgatói pályázata érvénytelenítéséről hivatalosan még nem értesítették, csak a sajtóból tudja, milyen döntést született arról – derül ki az interjúból. Rója István elmondta azt is: van családja, vannak barátai, nem gondolja, hogy a továbbiakban a pályázattal kellene foglalkoznia. Úgy tervezi, hogy a nyugdíjig hátralévő öt évét tanárként tölti el a gimnáziumban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!