szerző:
hvg.hu

A BKK könnyen elérhető, gyors és ügyfélbarát rendszert ígér azoknak, akik online szeretnének bérletet vagy jegyet venni. Vannak azonban első ránézésére furcsának tűnő részei is a rendszernek.

Csütörtöktől már interneten is lehet bizonyos bérleteket, valamint napi és hetijegyet venni a budapesti tömegközlekedéshez. Első körben teljes árú és tanuló-, félhavi és havibérletet, valamint 24, 72 órás és hetijegyet lehet online vásárolni. Később más termékek is elérhetőek lesznek a rendszerben – ígéri a BKK.

Aki online szeretne vásárolni, annak először regisztrálnia kell egy webes felületen egy okmánnyal, például személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal, útlevéllel vagy diákigazolvánnyal. Ezután lehet kiválasztani a terméket, beállítani az érvényesség kezdő dátumát, majd fizetni bankkártyával.

A jegy- vagy bérletvásárlást úgy lehet igazolni, hogy egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefonon be kell lépni egy webes felületre, amelyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. Ez a felület csak a vizuális megjelenítést segíti, az utasoknak ellenőrzéskor meg kell mutatniuk az okmányt is, amivel regisztráltak. Annyi könnyítést tud felajánlani a BKK, hogy a rendszer használatához szükséges internetes felület bármilyen operációs rendszerrel elérhető. Az ellenőrök a kijelzőn megjelenő QR kódot olvassák majd le egy kézi készülékkel.   

©

Aki elektronikusan vesz bérletet, jegyet, semmit sem kell kinyomtatnia. Számlát is csak elektronikusat lehet kérni, ha ezt a megoldást választja valaki.  

Azokon a járatokon, ahol elsőajtós felszállási rend van, valamint a metrók bejáratánál és a hajókon is a mobiltelefont kell felmutatni. Ezért fontos, hogy naponta legalább egyszer, az első utazás megkezdése előtt frissítsék a felhasználók a webes felületet, ahol megjelenik a megvásárolt bérlet vagy jegy.

A rendszer lehetőséget nyújt arra is, hogy valaki másoknak is vegyen bérletet, például a szülők a gyermeküknek, ha őket is regisztrálták.

Az Index korábban azt írta, hogy a BKK vizes vébére időzítve vezeti be az új online jegyértékesítési rendszerét.

A BKK szerint szeptemberig tart a bevezetési időszak, figyelik a rendszer működését, és a tapasztalatok alapján tovább fejlesztik.

Kipróbáltuk mi is

A BKK weboldalán a regisztráció után a vásárlás semmivel sem bonyolultabb, mint a köztéri automatákból való vásárlás – leszámítva természetesen az internetes vásárlás sajátosságát, hogy bankkártyánk összes adatát be kell gépelnünk.

A problémák ott kezdődnek, amikor a bérletet fel akarjuk mutatni, azt nem egy alkalmazásból, hanem ugyanúgy a BKK weboldalának „shop” aloldalának újabb aloldalán érhetjük el ugyanis. Profilunkat pedig természetesen jelszó védi, így ha nem mentettük el, minden egyes alkalommal be kell írni. Ráadásul ha valamiért nem érjük el az internetet, a telefonunk nem tudja az aznapra frissített bérletet megjeleníteni.

A BKK azt ajánlja, hogy a Web Bérlet parancsikonját tegyük ki a mobil kezdőlapjára, így az elvileg egy kattintással elérhető lesz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!