szerző:
hvg.hu

Nem vették észre a rossz minőségű felvételen a daganatot, négy hónap múlva orrgaratrákban halt meg a beteg.

Miután az RTL Klub hírt adott arról, hogy betegbiztonsági okokból nem üzemel az ajkai Magyar Imre Kórház 2005-ben beszerzett CT-készüléke, így a vizsgálatra várókat Veszprémbe szállítják, jelentkezett egy néző, aki édesanyja történetét osztotta meg a híradóval.

Édesanyja még 2014 júliusában ment CT-re fej- és fülfájás miatt, de a kórházban nem vettek észre semmit:

Azt mondták, hogy nincs semmi probléma, így anyukám diagnózis nélkül ment haza, és 2014 novemberében meghalt orrgaratrákban.

A daganatos nő a szombathelyi Markusovszky kórházban halt meg, az ottani onkológus szerint a júliusban készült felvételen ugyan a CT-készülék minősége miatt nehezen megállapítható, de látszik a kezdeti stádiumú tumor.

Az elhunyt nő lánya az ajkai kórház betegjogi képviselőjéhez fordult az ügyben, de választ csak a múlt héten kapott az Emmitől. A hétoldalas dokumentum szerint a CT-gép "nem felel meg a jogszabályban előirt minimumfeltételeknek", erről pedig nem tett jelentést a kórház. A minisztérium szerint "a szolgáltató vizsgálat során hibát vétett", de a felvétel minősége miatt más orvos sem tudta volna leolvasni a daganatot.

Az ajkai kórház főigazgatója, Nagy Zoltán elmondta, a két kórház és az Országos Mentőszolgálat folyamatosan együttműködik annak érdekében, hogy nem csak a tervezett, hanem a sürgős vizsgálatok is késedelem nélkül sorra kerülhessenek: "A betegellátás folyamatos és zavartalan, a betegek tervezett vizsgálatait nem mondtuk le és erre a jövőben sem lesz szükség".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!