szerző:
hvg.hu

Két nap telt el a kormány saját maga által szabott július 15-i plakáteltávolítási határideje óta, de Budapest-szerte sok helyen még mindig kint virítanak a Soros-arcképek. A burkolt célt tehát - hogy a Netanjahu-látogatás idején az izraeli kormányfő és kísérete már ne találkozzon a zsidó közösség érzékenységét sértő poszterekkel - nem sikerült teljesíteni. A kormányszóvivő szerint mindez csak "technikai ügy".

Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt ígérte, hogy a nemzeti konzultáció utókampányának plakátjai csak július 15-éig lesznek láthatók, Budapest XXIII. kerületéből a belváros felé haladva hétfőn legalább tíz helyen találkozott még munkatársunk Soros György nevető arcképével. Soroksáron például a legnagyobb forgalmú busz- és hévmegállók citylight posztereiről nevetett még a Magyarország legfőbb ellenségének kikiáltott milliárdos, de a forgalmas Helsinki út mentén több helyen még óriásplakátokról is.

©

Egy kerülettel beljebb, Pesterzsébeten szintén még legalább három óriás Soros-plakátba futhatnak bele a közlekedők, még eggyel beljebb, a IX. kerületi Soroksári úton pedig nemcsak óriásplakátokba, de még a hirdetéseket váltogató giga roll up plakátokba is.

©

A belvárosból tapasztalataink szerint viszont már eltűntek a kormányzati plakátok: a 3-as metró Nyugati téri mozgólépcsője mellett például, amelyet korábban az aljától a tetejéig Soros-arcképek borítottak, most üres, fehér papírok világítanak.

©

A múlt héten az ATV írta meg, hogy a plakáttörvény szombati, július 15-i hatálybalépésével eltávolítják a sokat kritizált plakátokat, mert Orbán Viktor azt akarta, hogy a vizes vb látogatói már ne találkozzanak azokkal. A portál szerint azonban a letakarás az izraeli miniszterelnök hétfői látogatásával is összefügg, szintén cél volt ugyanis, hogy Benjamin Netanjahu ittlétekor már ne legyenek kint olyan hirdetések, amelyek sérthetik a magyarországi zsidó közösség érzékenységét.

Az ígéret ellenére kint maradt hirdetések ehhez képest nemcsak a hvg.hu-nak szúrtak szemet, hanem a – feltehetően az izraeli kormányfő küldöttségével érkező – izraeli újságíróknak is. A Times of Israel tudósítója hétfői cikkében szintén azt írja: hétfő délelőtt Budapesten közlekedve legalább hat helyen találkozott a kormányzati gyűlöletkampány – néhol náci jelképekkel kiegészített – posztereivel.

A plakátok leszedését múlt szerdán ígérő Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, hogy miért és még meddig maradnak kint a sorosozó hirdetések, az izraeli lapnak viszont reagált a (meg nem nevezett) kormányszóvivő (feltehetően Kovács Zoltán): na nem sokat, csak annyit, hogy plakátok kintléte „csupán technikai kérdés”, és hogy

a kormány nem foglalkozik plakátok ki- és leszerelésével, mert az nem az ő dolga.

(Cikkünk megjelenése után lapunkhoz is megérkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központ iméntivel nagyjából megegyező válasza, miszerint a plakátok eltávolításában a kormánynak nincshatásköre, az a médiafelületek értékesítésével foglalkozó cég feladata.)

Bár a KTK most, és a múlt héten sem a június végén elfogadott plakáttörvénnyel magyarázta a Soros-arcképek visszavonását (hiszen a törvény botrányosan megszavazott verziója a kormányt nem is tiltotta el a plakátdömpingtől), hanem azzal, hogy eleve július 15-ig tervezték az akciót, a Jobbik április óta kint lévő hirdetéseire nagyon is vonatkozik a korlátozás (naná, hiszen egyenesen azokra lett kitalálva).

©

A törvény szombati hatálybalépése után tapasztalataink szerint Simicska Lajos hirdetőcége, a Mahír óriásplakát-helyeiről és a cég belvárosi hirdetőoszlopairól is eltűntek az ellenzéki párt poszterei, de hétfő délelőtti körképünkkor találtunk azért egy „túlélőt”: a Soroksári út egy omladozófélben lévő irodaépületén még ott virít a piros-fehér-zöld hirdetés. A jogellenesen kint felejtett plakátért darabonként 150 ezer forintos bírságot lehet kiszabni, de a törvénynek ez a rendelkezése csak július 31-én lép hatályba.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!