szerző:
hvg.hu

Az Átlátszó Oktatás szerint a gazdálkodástudományi kar dékánjának egyik könyvéből 75 oldal teljesen megegyezik egy másik szerző könyvével. Paprika Zita úgy véli, hogy alaptalan vádaskodásról van szó.

Az Átlátszó Oktatás szerint egy belső vizsgálat megállapította, hogy Döntéselmélet című könyvének egy részét szó szerint átemelte egy másik szerző korábbi művéből Paprika Zita, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja.

Az érintett részek egykori mentora, Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvéből származnak a cikk szerint.

Paprika Zita 2002-ben és 2006-ban jelentette meg 600 oldalas könyvét, amelyben az oktatási portál szerint legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik Kindler József érintett könyvének szövegével. A dékán a könyv egyéb részeiben megfelelően hivatkozott a forrásra, a szövegtörzsben és az ábrák felhasználásánál azonban nem jelezte, hogy egész bekezdések származnak egykori mentorától.

Az Átlátszó Oktatás megkereste az ügyben Paprika Zitát, aki alaptalan vádaskodásnak nevezte a plágiumgyanút, és kérte, hogy tartsák tiszteletben a 2010-ben elhunyt Kindler József emlékét. Válaszában a dékán azt írta: korábbi közös munkájuk részleteit használta fel, Kindler József egyetértésével. A könyv lektora ő volt, tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmilyen aggály nem merült fel benne – tette hozzá.

Az Átlátszó Oktatás szerint Paprika Zita hiába hivatkozott közös munkára, Kindler József 1991-es forrásművében ő nincs társszerzőként feltüntetve. A dékán a könyvből négy fejezetet vallott magáénak, ezek összesen 149 oldalt tesznek ki, és a vizsgálati jelentés szerint ebből a 149-ből lett legalább 75 oldalnyi, vagyis a teljes mennyiség fele szabálytalanul felhasználva.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!