szerző:
hvg.hu

Kedvenc hobbijáról, a vadászatról nyilatkozott Semjén Zsolt, a miniszterelnök helyettes, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is.

Érzékletesen írta körül Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a Magasles blognak, hogy milyen lehet kidobott, kóbor kutyának lenni. S ha már megtette, azt is elmondta, minek örülne, ha erre a sorsra jutna:

ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó és az árok szélén még napokig kínlódjak.

A politikus szerint a "kutyaügynek" semmi köze a vadászathoz, az legfeljebb vadvédelmi kérdés, hiszen a kóbor ebek súlyos gazdasági kárt okoznak a vadgazdáknak és a természetvédelemnek.

Önmagát kutyabarátnak tartja, mégis azt mondta: "ha valaki látta egyszer is, ahogy 3-4 kóbor kutya széttép egy őzgidát, vagy egy vemhes őzet, az másként fogja megítélni ezt a helyzetet".

Amikor felvetették, hogy a közvéleményt az háborítja fel, amikor nem kóbor kutyára lőnek a vadászok – mint például a francia pásztornő kedvencének esetében –, Semjén úgy reagált: az valóban vállalhatatlan és védhetetlen, s akik ilyet tesznek, nem is vadászok, hanem "puskás emberek".

A miniszterelnök-helyettes tiltakozik az ellen, hogy a kóborkutya-ügyet vadászati ügynek állítsák be, mert az szerinte alapvetően társadalmi, ebből következően pedig ebrendészeti kérdés.

A Párbeszéd botrányosnak tartja a nyilatkozatot

A párt szakpolitikusa, Szabó Rebeka az interjú nyomán közleményt adott ki, amelyben azt sürgeti, hogy a kormány tiltsa el Semjént a témával kapcsolatos megszólalásoktól, valamint a vadászattól.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy például Kaposvár környékén helyi állatvédők jelzése szerint külterületre tévedt kutyákat lőnek ki, szándékosan, csalétekkel csábítják őket a kivégzés helyszínére, a tetemeken pedig vadászfegyverből kilőtt lőszerek nyoma látszik.

Mint írta, a Párbeszéd a hasonló esetek kapcsán többször jelezte a helyzet tarthatatlanságát, és benyújtott egy olyan szakmailag megalapozott jogszabálycsomagot is a parlament elé, amely a jelenleginél lényegesen nagyobb biztonságot nyújtana az ebeknek és gazdáiknak. Korlátok közé szorítva ezzel a minden húsevő állatban konkurenciát látó vadászok – a hatályos szabályozás szerint akár belterületen is kiélhető – lövöldözhetnékét. A kormánypárti többség azonban hallani sem akart a puskások megfékezéséről. Mindennek fényében különösen botrányosnak tartják a miniszterelnök-helyettes szavait.

"Ha Semjén Zsolt eljut odáig, hogy a kóbor ebek kérdése társadalmi probléma, akkor nincs mentség arra, hogy a kormány nem fejleszti az ebrendészeti telepeket, továbbra sem támogatja a civilek által működtetett állatmenhelyeket. A Párbeszéd ezért indította el a Ne ölj, ne lőj!" aláírásgyűjtő kampányt. A kóbor kutyák problémáját nem legyilkolással, hanem a vadászati törvény szigorításával és az elmaradott állami állatvédelem fejlesztésével kellene megoldani" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!