szerző:
hvg.hu

A kedden megjelent hirdetőoszlopos verzió után itt az óriásplakátos kivitel. Feladójuk, közzétevőjük még mindig nincs, de beszédes, hogy a Jobbik korábbi plakáthelyein jelentek meg.

A hirdetőoszlopok után csütörtökre óriásplakátokon is megjelentek Budapesten azok a rejtélyes hirdetések, amelyek teljesen anonim módon, kihelyező feltüntetése nélkül hirdetik, hogy „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható”.

Az erős ellenzéki üzenet – ahogy arról korábban beszámoltunk – először keddre virradóan bukkant fel a Mahir eddig Jobbik által bérelt fővárosi hirdetőoszlopain.

Bár az elmúlt hónapok plakátügyi adok-kapokját figyelve logikusan ketten: Simicska Lajos NAV által vegzált plakátcége, illetve a kormányellenes kampányát a július közepétől hatályos plakáttörvény miatt megszakítani kénytelen Jobbik állhatott a törvényt frappánsan meghekkelő akció mögött, a hvg.hu-nak mindketten tagadták, hogy így lenne.

©

A Mahír azt írta:

„ez egy magánmegrendelő megbízásából közzétett társadalmi célú üzenet”.

Az ellenzéki párt frakcióigazgatója pedig bár azt mondta, hogy a Jobbiknak a plakáttörvény szombati hatályba lépésével minden szerződéses viszonya megszűnt a Mahirral, tehát nem ő tette közzé a hirdetéseket, azok mondanivalójával a párt

„száz százalékban azonosul”.

Arról, hogy ennél kicsit azért konkrétabb köze lehet a Jobbiknak az akcióhoz, ebben a cikkünkben írtuk le részletesen.

A plakáttörvényt – amely kizárólag közpénzből finanszírozott szervezetek hirdetési tevékenységét korlátozza – a rejtélyes hirdető úgy kerülhette meg, hogy magánszemélyként, vagy magáncégként tetette közzé az üzeneteket. A poszterek jelöletlensége pedig abban játszik a kezére, hogy az üzenetek ilyen formában nem minősülnek politikai hirdetésnek, a törvény szerint a politikai hirdetés ugyanis egy konkrét jelölőszervezet vagy jelölt támogatására ösztönöz, a most megjelent szövegről ez azonban nem mondható el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!