szerző:
MTI

Azon a napon, amikor az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolta: utasítsák el a magyar keresetet az uniós menekültkvóta ügyében, az Európai Bizottság is lépett. Az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás is egy lépéssel közelebb került a bírósághoz.

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A brüsszeli testület közölte: úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar, a lengyel és a cseh kormánynak, ami az eljárás második, a bírósági per előtti szakaszát jelenti.

Az Európai Bizottság júniusban indította meg a jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagországok belügyminiszterei minősített többséggel fogadtak el 2015 szeptemberében.

A kormányok az eljárásoknál bevett két hónap helyett csupán egy hónapot kaptak, hogy megválaszolják a brüsszeli kifogásokat. A magyar, a cseh és a lengyel válaszlevél azonban nem elégítette ki a testületet. A kapott válaszlevelekben szereplő érvek – például a menekültügyi kvóták ellen indított, folyamatban lévő per, valamint a szolidaritás más módon való kifejezése – egyike sem igazolta a kötelezettségvállalások elmulasztását.

A három országnak mostantól egy hónapja van arra, hogy lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

A bizottság bízik abban, hogy ez még elkerülhető. "Ha az áthelyezésre vonatkozó uniós megállapodást elutasító tagállamok változtatnak álláspontjukon, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy együttműködjön velük fennálló aggályaik kezelése érdekében" – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos Brüsszelben.

Európai Bizottság mindig is komolyan vette az érintett tagállamok aggályait és mindent megtett annak érdekében, hogy megértesse a mechanizmusban való részvétel jelentőségét – mondta a biztos. Ám kérdéses, vajon ezek az országok tényleg részesei szeretnének-e lenni ennek a rendszernek – mondta. Hozzátette: még van idő, hogy a felek javítsanak a helyzeten, és reményét fejezte ki, hogy az eljárás utolsó szakaszában a "józan ész diadalmaskodik" és közös megoldásra lehet jutni a vitás kérdésben.

hvg.hu Itthon

Kvótaügy: a főtanácsnok a Soros-terv szellemében lépett fel – Völner Pál sajtótájékoztatója

Nem áll jól az ügyünk Luxemburgban: az EU bíróságának főtanácsnoka ajánlása szerint elveszítjük a kvótapert. Mit lép erre a Fidesz és a magyar kormány? Völner Pál IM-államtitkár tart sajtótájékoztatót: reméli, hogy a bíróság nem fogadja el a főtanácsnoki döntést, erre voltak precedensek. Ráadásul sikeresen kibekkeltük a törvény hatályát a pereskedéssel: szeptember 26-án lejár az ideiglenes intézkedés határideje, utána már a határozat egy tagállamot sem fog kötelezni a befogadásra.