szerző:
MTI

Azon a napon, amikor az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolta: utasítsák el a magyar keresetet az uniós menekültkvóta ügyében, az Európai Bizottság is lépett. Az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás is egy lépéssel közelebb került a bírósághoz.

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A brüsszeli testület közölte: úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar, a lengyel és a cseh kormánynak, ami az eljárás második, a bírósági per előtti szakaszát jelenti.

Az Európai Bizottság júniusban indította meg a jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagországok belügyminiszterei minősített többséggel fogadtak el 2015 szeptemberében.

A kormányok az eljárásoknál bevett két hónap helyett csupán egy hónapot kaptak, hogy megválaszolják a brüsszeli kifogásokat. A magyar, a cseh és a lengyel válaszlevél azonban nem elégítette ki a testületet. A kapott válaszlevelekben szereplő érvek – például a menekültügyi kvóták ellen indított, folyamatban lévő per, valamint a szolidaritás más módon való kifejezése – egyike sem igazolta a kötelezettségvállalások elmulasztását.

A három országnak mostantól egy hónapja van arra, hogy lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

A bizottság bízik abban, hogy ez még elkerülhető. "Ha az áthelyezésre vonatkozó uniós megállapodást elutasító tagállamok változtatnak álláspontjukon, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy együttműködjön velük fennálló aggályaik kezelése érdekében" – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos Brüsszelben.

Európai Bizottság mindig is komolyan vette az érintett tagállamok aggályait és mindent megtett annak érdekében, hogy megértesse a mechanizmusban való részvétel jelentőségét – mondta a biztos. Ám kérdéses, vajon ezek az országok tényleg részesei szeretnének-e lenni ennek a rendszernek – mondta. Hozzátette: még van idő, hogy a felek javítsanak a helyzeten, és reményét fejezte ki, hogy az eljárás utolsó szakaszában a "józan ész diadalmaskodik" és közös megoldásra lehet jutni a vitás kérdésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Kvótaügy: a főtanácsnok a Soros-terv szellemében lépett fel – Völner Pál sajtótájékoztatója

Nem áll jól az ügyünk Luxemburgban: az EU bíróságának főtanácsnoka ajánlása szerint elveszítjük a kvótapert. Mit lép erre a Fidesz és a magyar kormány? Völner Pál IM-államtitkár tart sajtótájékoztatót: reméli, hogy a bíróság nem fogadja el a főtanácsnoki döntést, erre voltak precedensek. Ráadásul sikeresen kibekkeltük a törvény hatályát a pereskedéssel: szeptember 26-án lejár az ideiglenes intézkedés határideje, utána már a határozat egy tagállamot sem fog kötelezni a befogadásra.