szerző:
hvg.hu

Az Emberi Jogok Európai Bírósága márciusban két ügyben is olyan határozatokat hozott, amelyek komoly csapásnak tekinthetők a mostani magyar kormány menekültpolitikájára. A Politico szerint ezt mintha nem hatná meg Orbán Viktorékat.

A magyar kormány továbbra sem hajlandó javítani a menekültek életkörülményein a szerb-magyar határon kialakított tranzitzónában, hiába kötelezték erre korábban – írja a Politico jogvédők és egy menedékkérő beszámolója alapján.

A lap emlékeztet: március közepén az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy jogszerűtlenül tartott fogva Magyarország a tranzitzónában 23 napig két bangladesi állampolgárt, mielőtt visszatoloncolták őket Szerbiába. A magyar eljárás megsértette a Európai Emberi Jogok Egyezménye 5. cikkelyének első és negyedik paragrafusát, amelyek a szabadságról valamint a biztonsághoz való jogról rendelkeznek. Az ítélet nem volt jogerős, és a magyar kormány jelezte, hogy fellebbez ellene.

Március végén ugyancsak az Emberi Jogok Európai Bírósága ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy nyolc tinédzser és egy veszélyeztetett terhes menedékkérőt, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleit átszállítsák a szerb határ menti tranzitzónákba.

A kormány korábban módosította a menekültügyi törvényt, amely szerint a menedékkérőket a magyar-szerb határon zárt táborokban tartják, amíg el nem bírálják a kérelmeiket.

A Magyar Helsinki Bizottság tavasszal is kritizálta a kormány menekültellenes politikáját. A jogvédők úgy vélték: menekültügyben a kormány nincsen tekintettel vállalt emberi jogi kötelezettségeire és a jogállami értékekre. És a Politico szerint a helyzet továbbra is változatlan. A lap szerint a strasbourgi bíróság kötelezte korábban Magyarországot az Európai Emberi Jogok Egyezményének betartására, köztük arra, hogy senkit sem lehet kínozni vagy embertelen körülmények között tartani. Az első határozat után körülbelül két hónappal született egy második is, amelyben ugyancsak emlékeztették Magyarországot a kötelességeire, a jelek szerint hiába.

A Politico ezt egy név nélkül nyilatkozó menekült beszámolójával is igyekszik alátámasztani. A férfi azt mondta, hogy április közepén lépett be a tranzitzónába, ahol állítólag mindössze egyszer kapott ételt az érkezése óta. A tavasztól bevezetett szigorítás óta a magyar hatóságok nem kötelesek ugyanis ételt biztosítani a menedékkérőknek. A férfi korábban elszakadt a családjától, amikor próbáltak eljutni az EU területére. Ő maga azért fordult vissza, hogy megtalálja a hozzátartozóit, és amikor bekerült a magyar tranzitzónába, már az új szabályozás volt érvényes. Elmondása szerint volt, amikor már annyira éhes volt, hogy a szemétben keresett magának valami ehetőt. Két hete vöröskeresztesektől kap alkalmaként ennivalót. Úgy tapasztalta, hogy a nemzetközi szervezeteket, jogvédőket csak nagyon korlátozott számban engedik be a zónába - tette hozzá. A férfi aggódik a családtagjaiért - akik szintén a tranzitzónában vannak -, mert betegek, de arra panaszkodnak, hogy nem kapnak gyógyszert.

A magyar kormány tagadja, hogy figyelmen kívül hagyja az európai bíróság határozatait.