szerző:
Gergely Zsófia

A közösségi médiában terjed egy poszt, miszerint Gulács romák lakta részén a tetőző hőség idején elzártak egy közkutat, ahonnan sok szegény helyi vízhez juthatott. A polgármester szerint viszont csőtörés volt, nem is ők az üzemeltetők és különben is van 100 méterre egy másik kút. Délutánra a csőtörés már nem volt gond, és a kút ismét működik.

Hogy a hőségben ilyen témában forrnak az indulatok is, világosan látszott abból, hogy a gulácsi önkormányzat munkatársa már annak hallatán lecsapta a telefont, hogy a hvg.hu munkatársa bemutatkozott. Így még azt sem tudtuk elmondani, hogy arról a terjedő Facebook poszt ról érdeklődnénk, miszerint elzártak egy közkutat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település egyik olyan részén, ahol állítólag főként romák élnek. „Amikor hőségriadót rendelnek el az országban, és vizet osztanak a főbb utak mellett, Gulácson elzárják az egyetlen közkutat a romák elől a cigánysoron. Ez a lépés embertelen tett volt” – olvasható az egyre terjedő megosztásban, amelyben azt is állítják, hogy ez az egyetlen közkút.

Később mégis sikerült elérnünk a gulácsi polgármestert, Ujvári Juditot, aki a nyilvánosság (kötelező) tájékoztatását ilyen profin megoldó, önkormányzati munkatárs viselkedését nem tudta kommentálni, mert a kérdőre vont kollégák tagadták a telefoncsapkodást. Részletesen beszámolt viszont a vízhelyzetről: szerinte „minden kút üzemel Gulácson, aminek üzemelnie kell”.

A kérdéses kút üzemeltetése a Tiszamenti Vízmű Zrt. feladata, a cég tájékoztatása szerint azonban ennél a hivatalosan nem is üzemelő kútnál csőtörés van. Ettől a helytől 100 méterre azonban van egy üzemelő közkút.

Azért áthelyezték

A vízvételi lehetőség megszűnése miatt egy olyan helyi tett panaszt a hivatalnál, aki még tavasszal kérte, hogy segítsenek hozzá bekötni a vizet. „A képviselő-testület azonban nem támogatta a kérelmet, ennek ellenére felajánlottam, hogy amennyiben elkészíttetik a tervet, akkor az önkormányzat a bekötéshez segítséget fog nyújtani” – közölte a polgármester, azonban a kérelmező többé nem járt náluk.

Időközben kérték a vízműveket, hogy ezt a Szabadság útnál található közkutat telepítsék át a panaszos által megjelölt kút helyére, ami meg is történt - közölte. Az nem derült ki, hogy a csőtörés most miért nem zavarja a kút működését.

Semmi bevételből sok támogatás

Ujvári Judit arról is részletesen írt, hogy „Gulácson igen magas szociális háló van”, heti két alkalommal tejet-kenyeret osztanak, minden évben van tüzelőanyagtámogatás, karácsonyi élelmiszercsomag, rendkívüli települési támogatást kap szinte minden lakos, a falunapon minden lakos részére térítésmentesen biztosítják az ebédet – és „idén 10 féle ételből lehetett választani” - , a közfoglakoztatottak brigádjában vízadagoló automata működik. „Mindezeket úgy, hogy szinte semmi bevételünk nincs. Tavaly 9,5 millió forint szociális támogatást adtunk ki, ami egy 1000 lelkes település költségvetéséhez viszonyítva nagyon sok pénz” – jegyezte meg.

Van másik? (képünk illusztráció)
©