szerző:
Gergely Zsófia

A közösségi médiában terjed egy poszt, miszerint Gulács romák lakta részén a tetőző hőség idején elzártak egy közkutat, ahonnan sok szegény helyi vízhez juthatott. A polgármester szerint viszont csőtörés volt, nem is ők az üzemeltetők és különben is van 100 méterre egy másik kút. Délutánra a csőtörés már nem volt gond, és a kút ismét működik.

Hogy a hőségben ilyen témában forrnak az indulatok is, világosan látszott abból, hogy a gulácsi önkormányzat munkatársa már annak hallatán lecsapta a telefont, hogy a hvg.hu munkatársa bemutatkozott. Így még azt sem tudtuk elmondani, hogy arról a terjedő Facebook poszt ról érdeklődnénk, miszerint elzártak egy közkutat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település egyik olyan részén, ahol állítólag főként romák élnek. „Amikor hőségriadót rendelnek el az országban, és vizet osztanak a főbb utak mellett, Gulácson elzárják az egyetlen közkutat a romák elől a cigánysoron. Ez a lépés embertelen tett volt” – olvasható az egyre terjedő megosztásban, amelyben azt is állítják, hogy ez az egyetlen közkút.

Később mégis sikerült elérnünk a gulácsi polgármestert, Ujvári Juditot, aki a nyilvánosság (kötelező) tájékoztatását ilyen profin megoldó, önkormányzati munkatárs viselkedését nem tudta kommentálni, mert a kérdőre vont kollégák tagadták a telefoncsapkodást. Részletesen beszámolt viszont a vízhelyzetről: szerinte „minden kút üzemel Gulácson, aminek üzemelnie kell”.

A kérdéses kút üzemeltetése a Tiszamenti Vízmű Zrt. feladata, a cég tájékoztatása szerint azonban ennél a hivatalosan nem is üzemelő kútnál csőtörés van. Ettől a helytől 100 méterre azonban van egy üzemelő közkút.

Azért áthelyezték

A vízvételi lehetőség megszűnése miatt egy olyan helyi tett panaszt a hivatalnál, aki még tavasszal kérte, hogy segítsenek hozzá bekötni a vizet. „A képviselő-testület azonban nem támogatta a kérelmet, ennek ellenére felajánlottam, hogy amennyiben elkészíttetik a tervet, akkor az önkormányzat a bekötéshez segítséget fog nyújtani” – közölte a polgármester, azonban a kérelmező többé nem járt náluk.

Időközben kérték a vízműveket, hogy ezt a Szabadság útnál található közkutat telepítsék át a panaszos által megjelölt kút helyére, ami meg is történt - közölte. Az nem derült ki, hogy a csőtörés most miért nem zavarja a kút működését.

Semmi bevételből sok támogatás

Ujvári Judit arról is részletesen írt, hogy „Gulácson igen magas szociális háló van”, heti két alkalommal tejet-kenyeret osztanak, minden évben van tüzelőanyagtámogatás, karácsonyi élelmiszercsomag, rendkívüli települési támogatást kap szinte minden lakos, a falunapon minden lakos részére térítésmentesen biztosítják az ebédet – és „idén 10 féle ételből lehetett választani” - , a közfoglakoztatottak brigádjában vízadagoló automata működik. „Mindezeket úgy, hogy szinte semmi bevételünk nincs. Tavaly 9,5 millió forint szociális támogatást adtunk ki, ami egy 1000 lelkes település költségvetéséhez viszonyítva nagyon sok pénz” – jegyezte meg.

Van másik? (képünk illusztráció)
©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!