szerző:
hvg.hu

Sokaknak meglódult a fantáziája, mikor kiderült, hazafias elemekkel dúsítják fel a testnevelés órákat. Megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, hová vezet az ötlet.

A tanterv részévé válik az alattvalóképzés - mondta korábban Radó Péter oktatási szakértő a hvg.hu-nak a kormány legújabb tervéről, amely szerint hazafias elemekkel kell kibővíteni a testnevelés órákat. A védelmi felkészítés címszava alatt jelent meg a rendelkezés a Magyar Közlöny vonatkozó határozatában, a tanári szakszervezetek képviselői tiltakoznak az elképzelés ellen, azt mondják, nem kell militarizálni a gyerekeket. Azt mondták, többek fantáziája meglódult, akik a sorkatonai szolgálat visszaállítását sem tartották kizártnak.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár szerint itt inkább életérzésről van szó, szerinte nincs szükség a diákok militarizálására, mert Magyarország a NATO tagja és professzionális haderővel rendelkezik. Ugyanakkor hozzá tette:

"Ettől függetlenül minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelőssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességéről van szó. Arról a védelmi képességről beszélek, amelyet meghatároz, hogy mennyire elkötelezett az adott ország lakossága a hazája irányában, mennyire kész azt megvédeni, ha szükséges. Fontos, hogy az iskolai évek alatt szó essen az ezzel szorosan összefüggő hazaszeretetről. Ebben nincs semmi ördögtől való, amitől bárkinek rettegnie kellene."

Arról is beszélt, már javában egyeztetnek a Honvédelmi Minisztériummal, hogyan lehetne bővíteni a kerettantervet a honvédelem szempontjából fontos tartalmakkal. Korábban megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, amely azt közölte, a kerettanterv végső kialakításában ők nem illetékesek, csak szakmai javaslattevőként működnek közre. Leszögezték azt is, a hatályos jogszabályok értelmében békeidőben nincs sorkötelezettség, és

"sem háborús veszély, sem egyéb fegyveres támadás veszélye nem áll fenn, így a sorkatonaság újbóli bevezetése nincs napirenden."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!