Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Napokon belül megindul az útfelújítás a dél-budai fonódó új szakaszán, de a villamospályáról egy szó sem esik. A fejlesztés kulcseleme lenne a Kopaszi-gáton zajló, Garancsi-féle BudaPart fejlesztésnek, a városnegyednyi beruházás, no és persze Újbuda a fonódó hiányában növekvő zaj- és légszennyezés-terheléssel nézhet szembe. Nem ez az első akadály, amivel az egyre nehezebb helyzetű BudaPartnak szembe kell néznie.

"Komplex szemléletű" útfelújítás kezdődik Budapesten a Műegyetem rakparton, adta hírül a Budapest portál. A munkálatok nem lesznek rövidek: augusztus 10-től december 20-ig tartanak, ami jelzi a munka komolyságát. A Bertalan Lajos utca és a Petőfi híd lehajtója közötti elhasználódott útszakaszt újítják fel, a teljes útpálya-szerkezetet, északra két, délre egy sávon mennek az autók, lesz biciklisáv is. Mindezt önkormányzati forrásból.

A közlekedők persze előre bosszankodnak majd a kialakuló dugók miatt, ugyanakkor az úttest állapota valóban kriminális, megérett a felújításra.

De van egy kis gond, amire Vitézy Dávid Facebook-posztja is felhívja a figyelmet: mi lesz a beígért fonódó villamospályával?

A tervek szerint ugyanis a Gellért tértől a Műegyetem rakparton, a Dombóvári úton át haladna a fonódó új vonala. A fejlesztés azért is fontos, mert a Kopaszi-gáton épülő BudaPart városnegyed épp a fonódóra hivatkozva oszlatta el a megnövekedett forgalom miatt felmerülő aggályokat. És ez nem csak PR: a terület beépítési paramétereit szabályozó építési szabályzatot is annak tudatában változtatták meg, hogy ide fonódó épül, így engedélyezték, hogy 120 méteres legyen a legmagasabb épület a Lágymányosi öbölben, nem pedig 65 méter, mint a Hungária körúton belül mindenhol. "A Budai fonódó villamoshálózati fejlesztés a II. üteme a Gellért tér – Dombóvári út irányban az egyetemi és Infopark területek jobb elérhetőségét és a Lágymányosi öböl menti beépítés kapcsolatait biztosítja" ez áll a döntést megalapozó kutatás szövegében.

A fonódó nélkül a Dombóvári út sokkal forgalmasabb lesz, hiszen itt 25 ezer ember dolgozik majd, 5-6 ezer lakás létesül, illetve óvoda, gyógyszertár, boltok, vendéglátós helyek épülnek – gyakorlatilag egy új városnegyed. Ha az itt közlekedők elfelejthetik a fonódót, akkor az jelentősen megnöveli a zaj- és a légszennyeződést. Épp azokat a faktorokat, amelyekkel kapcsolatban az előzetes hatástanulmány és a projekt vezetése is folyamatosan próbálja nyugtatni a közvéleményt. A projekt vezetése korábban azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy az év végéig meglesznek a fonódó tervei és engedélyei – csak épp a mostani felújításban nem látni semmi nyomát a villamospályának.

©

A teljes BudaPart-fejlesztés 10 év alatt készül el, de már 2019-re állni fog három tömb, két lakó- és egy irodatömb.

Természetesen elképzelhető, hogy később megépül a fonódó pályája, de akkor miért kell most majdnem fél évig egy másik felújításra pazarolni a pénzt, ha pár éven belül újra fel kell túrni az utat? Feltettük a kérdéseinket a fővárosi önkormányzatnak, várjuk a választ.

Nem ez az első pofon, amit a Garancsi-féle BudaPart kap, nemrég a kormány fejezte ki erőteljes rosszallását a 120 méteres magasház miatt, ami az UNESCO szerint veszélyeztetheti Budapest látképének világörökségi védelmét. Ezt, vagy ennek csak a gyanúját is a kormány el akarja kerülni, ezért egyeztetéseket kezdeményez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!