szerző:
hvg.hu

Azt ígérik, hogy még év végéig két új MR-t és öt CT-berendezést vásárolnak budapesti, illetve Pest megyei kórházaknak, de lesznek más beszerzések is. Az új dél-budai szuperkórházhoz a Kelenföldi pályaudvartól vezetnék tovább a villamosokat.

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forintos közbeszerzést orvosi gépek és műszerek vásárlására – írja a szerdai Magyar Idők Cserháti Péterre, a régió kórházi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program miniszteri biztosára hivatkozva.

Két tucat kórháznak szerez be év végéig orvosi gépeket és műszereket, valamint informatikai eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház).

Az egyenként 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti forrásból egyebek mellett 2 új MR-t, 5 CT-t, egy sugárkezeléshez szükséges lineáris gyorsítót és négy nagy érfestő készüléket vásárolnak központi közbeszerzéssel a fővárosi és Pest megyei kórházaknak. Több korszerű endoszkóppal, mikroszkóppal, műtéti eszközzel, valamint több száz modern betegággyal is gyarapodnak az érintett intézmények. A tervek szerint az új gépeket év végéig üzembe helyezik – legalábbis ezt ígérik.

Cserháti Péter arról is beszélt a lapnak, hogy javában zajlik a felújítások előkészítése, amelyekre körülbelül 11 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a kormány döntése alapján. A pénzből energetikai beruházásokat valósítanak meg 8 közép-magyarországi kórházban: nyílászárókat cserélnek, szigetelnek, korszerűsítik a fűtést.

A Magyar Idők arról is ír, hogy villamoskapcsolat épülhet a tervezett dél-budai egészségügyi központhoz. A XI. kerületi önkormányzat korábban azzal a megjegyzéssel adta át ingyen a Dobogó városrészben lévő ingatlanait, hogy az ott megvalósuló szuperkórházhoz korszerű, nagy kapacitású kötöttpályás elérhetőséget biztosítanak. A városrészhez az Etele téri villamosvégállomás van a legközelebb, így a 19-es, 49-es vagy később az 1-es villamos meghosszabbítása képzelhető el itt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!