szerző:
hvg.hu

Azt ígérik, hogy még év végéig két új MR-t és öt CT-berendezést vásárolnak budapesti, illetve Pest megyei kórházaknak, de lesznek más beszerzések is. Az új dél-budai szuperkórházhoz a Kelenföldi pályaudvartól vezetnék tovább a villamosokat.

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forintos közbeszerzést orvosi gépek és műszerek vásárlására – írja a szerdai Magyar Idők Cserháti Péterre, a régió kórházi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program miniszteri biztosára hivatkozva.

Két tucat kórháznak szerez be év végéig orvosi gépeket és műszereket, valamint informatikai eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház).

Az egyenként 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti forrásból egyebek mellett 2 új MR-t, 5 CT-t, egy sugárkezeléshez szükséges lineáris gyorsítót és négy nagy érfestő készüléket vásárolnak központi közbeszerzéssel a fővárosi és Pest megyei kórházaknak. Több korszerű endoszkóppal, mikroszkóppal, műtéti eszközzel, valamint több száz modern betegággyal is gyarapodnak az érintett intézmények. A tervek szerint az új gépeket év végéig üzembe helyezik – legalábbis ezt ígérik.

Cserháti Péter arról is beszélt a lapnak, hogy javában zajlik a felújítások előkészítése, amelyekre körülbelül 11 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a kormány döntése alapján. A pénzből energetikai beruházásokat valósítanak meg 8 közép-magyarországi kórházban: nyílászárókat cserélnek, szigetelnek, korszerűsítik a fűtést.

A Magyar Idők arról is ír, hogy villamoskapcsolat épülhet a tervezett dél-budai egészségügyi központhoz. A XI. kerületi önkormányzat korábban azzal a megjegyzéssel adta át ingyen a Dobogó városrészben lévő ingatlanait, hogy az ott megvalósuló szuperkórházhoz korszerű, nagy kapacitású kötöttpályás elérhetőséget biztosítanak. A városrészhez az Etele téri villamosvégállomás van a legközelebb, így a 19-es, 49-es vagy később az 1-es villamos meghosszabbítása képzelhető el itt.