szerző:
hvg.hu

A bodajki kastély jellegzetesen magyaros történetéből Hollywoodban már rég filmet csináltak volna, nálunk egyelőre ott tartunk, hogy az épület rogyadozik. Kastélytörténet az e heti HVG-ben.

A fél magyar történelem legjellegzetesebb mozzanatai végigkövethetőek a bodajki Hochburg-Lamberg-kastély történetében. Az épület és a park sok arisztokrata és az állam, majd magáncég tulajdonos után Tiborcz István miniszterelnöki vőhöz köthető BDPST Zrt. kezébe került, és a tulajdoni lapon még most is ők szerepelnek tulajdonosként - holott elvileg megvette tőlük a WHB Vagyonkezelő Kft 2016 végén.

A kastély történetéről részletes áttekintést ad a HVG eheti száma. Volt itt tulajdonos az az osztrák Lamberg család, amelynek sarját, Lamberg Ferencet 1848-ban a nép meglincselte a a pesti hajóhídon. De volt zsidó arisztokrata család birtoka is a bodajki kastély, Grünfeld Jakab királyi vaskoronarendi tulajdonos. A családot 1942-be fosztották meg a birtokaitól azzal a hamis váddal, hogy elhanyagolja azt.

A rendszerváltás után is volt elképesztő fordulat: a 2008-as válság után elárvult épületet őrző biztonsági őr 2010 és 12 között egyszerűen eladta a kastély fém kiegészítőit a lépcsőkorláttól a kerítésig.

További zaftos részletek az e heti HVG hasábjain.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!