szerző:
hvg.hu

A bodajki kastély jellegzetesen magyaros történetéből Hollywoodban már rég filmet csináltak volna, nálunk egyelőre ott tartunk, hogy az épület rogyadozik. Kastélytörténet az e heti HVG-ben.

A fél magyar történelem legjellegzetesebb mozzanatai végigkövethetőek a bodajki Hochburg-Lamberg-kastély történetében. Az épület és a park sok arisztokrata és az állam, majd magáncég tulajdonos után Tiborcz István miniszterelnöki vőhöz köthető BDPST Zrt. kezébe került, és a tulajdoni lapon még most is ők szerepelnek tulajdonosként - holott elvileg megvette tőlük a WHB Vagyonkezelő Kft 2016 végén.

A kastély történetéről részletes áttekintést ad a HVG eheti száma. Volt itt tulajdonos az az osztrák Lamberg család, amelynek sarját, Lamberg Ferencet 1848-ban a nép meglincselte a a pesti hajóhídon. De volt zsidó arisztokrata család birtoka is a bodajki kastély, Grünfeld Jakab királyi vaskoronarendi tulajdonos. A családot 1942-be fosztották meg a birtokaitól azzal a hamis váddal, hogy elhanyagolja azt.

A rendszerváltás után is volt elképesztő fordulat: a 2008-as válság után elárvult épületet őrző biztonsági őr 2010 és 12 között egyszerűen eladta a kastély fém kiegészítőit a lépcsőkorláttól a kerítésig.

További zaftos részletek az e heti HVG hasábjain.