szerző:
Pozsgai Rebeka

Az első egyeztetések kezdődtek csak meg, de máris arról számolnak be a szakmai szervezetek, hogy a kormány belátja, nem lehet vissza- vagy elbontani a panelházakat. A Miniszterelnökség hivatalosan még kitart, hogy mennek tovább az egyeztetések.

Kiderült, hogy csak parasztvakítás volt a kormány nagy ötlete? Máris lekerül a napirendről a kormány nagy hangon bejelentett mesterterve, a panelbontás? Legalább is erre utalnak a Népszava értesülései.

Lázár János dobta be a közbeszédbe, hogy a régóta esedékes panelújítások problémájának megoldását azoknak a le- vagy visszabontásában látják. Az ötletet a szakmai szervezetek közül többen abszurdnak minősítették. A terv ellen megfogalmazódott ellenvélemények eddig nem érték el a kormány ingerküszöbét, most azonban érdekes fordulat állt be. Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke ugyanis arról számolt be a kormánnyal való egyeztetések után, hogy Lázár megértette a szakma érveit, hogy nincs lehetőség le-, visszabontani a panelházakat.

A témá átfogó cikk foglalkozott az Építeszfórumon. Körmendy Imre szerint minimum kétségbe vonható, hogy a bontásoknak meglennének a gazdasági vagy jogi alapjai. A történelem során javarészt önkormányzati, állami tulajdonban lévő, üresen álló panellakásokat bontottak le, nálunk viszont a magántulajdonú lakások aránya meghaladja a 92%-ot. A rengeteg érintett panellakás pedig egyáltalán nem áll üresen. A tulajdonos pedig szabad akarata szerint adhatja el, vagy tarthatja meg őket, ugyhogy az államnak ki kéne sajátítania az ingatlanokat, mielőtt a bontásba belekezdhetne. Egy ideális világban az államnak korlátozottan lenne beleszólása ezeknek az államosításába, tehát szabadon nem is „dózerolhatja le” őket.

A Népszavának megküldött válaszában a Miniszterelnökség azt mondja, hogy folynak továbbra is egyeztetések az ügyben, de egyelőre konkrétumokat nem tudnak közölni.