szerző:
Pozsgai Rebeka

Az első egyeztetések kezdődtek csak meg, de máris arról számolnak be a szakmai szervezetek, hogy a kormány belátja, nem lehet vissza- vagy elbontani a panelházakat. A Miniszterelnökség hivatalosan még kitart, hogy mennek tovább az egyeztetések.

Kiderült, hogy csak parasztvakítás volt a kormány nagy ötlete? Máris lekerül a napirendről a kormány nagy hangon bejelentett mesterterve, a panelbontás? Legalább is erre utalnak a Népszava értesülései.

Lázár János dobta be a közbeszédbe, hogy a régóta esedékes panelújítások problémájának megoldását azoknak a le- vagy visszabontásában látják. Az ötletet a szakmai szervezetek közül többen abszurdnak minősítették. A terv ellen megfogalmazódott ellenvélemények eddig nem érték el a kormány ingerküszöbét, most azonban érdekes fordulat állt be. Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke ugyanis arról számolt be a kormánnyal való egyeztetések után, hogy Lázár megértette a szakma érveit, hogy nincs lehetőség le-, visszabontani a panelházakat.

A témá átfogó cikk foglalkozott az Építeszfórumon. Körmendy Imre szerint minimum kétségbe vonható, hogy a bontásoknak meglennének a gazdasági vagy jogi alapjai. A történelem során javarészt önkormányzati, állami tulajdonban lévő, üresen álló panellakásokat bontottak le, nálunk viszont a magántulajdonú lakások aránya meghaladja a 92%-ot. A rengeteg érintett panellakás pedig egyáltalán nem áll üresen. A tulajdonos pedig szabad akarata szerint adhatja el, vagy tarthatja meg őket, ugyhogy az államnak ki kéne sajátítania az ingatlanokat, mielőtt a bontásba belekezdhetne. Egy ideális világban az államnak korlátozottan lenne beleszólása ezeknek az államosításába, tehát szabadon nem is „dózerolhatja le” őket.

A Népszavának megküldött válaszában a Miniszterelnökség azt mondja, hogy folynak továbbra is egyeztetések az ügyben, de egyelőre konkrétumokat nem tudnak közölni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!