szerző:
hvg.hu

Dilinyós, komolytalan - ilyen jelzőket kap Gorka Sebsetyén, Trump elnök tanácsadója, de megkapja a magáét a "harmad- vagy negyedrangú" Covinus Egyetem is. Orbán Viktornak is jut egy oldalvágás.

"Szürreális és rémisztő, hogy egy ilyen amatőr ilyen magasságokba jusson" közli a Rolling Stone David Ucko egyetemi tanár véleményét Gorka Sebestyénről, Donald Trump Fehér Ház-i tanácsadójáról a Rolling Stone kimerítő portréjában. És nem fukarkodik a cikk a jelzőkkel: bármiben, amit Gorka leírt, tévedett, amúgy iszlamofób, neonáci kötődésű. Egy másik vélemény: "egy ilyen embernek semmi keresnivalója a Fehér Ház környékén". Avagy szimplán: "dilinyós".

A konkrét munkájáról is nehéz konkrétumokat mondani, valaki szerint Gorka rádióban és tévékben beszél, védi a védhetetlent. Többször felbukkantak a hírek, hogy kirúgják a Fehér házból, de hamisnak bizonyultak, Gorka maradt - a Rolling Stone szerint azért, mert hiába próbálták Gorkát elsózni valamelyik ügynökségnek, nem kellett senkinek. Így hát megtartották, amúgy havi 3,8 millió forintnak megfelelő dollárt keres.

Gorka csillaga 2008-ban kezdett el emelkedni, ekkor PhD-zett az "alig ismert" Corvinus Egyetemen, amit a Rolling Stone újságírójának úgy jellemeztek, mint kétes hírű helyet. "Alacsony, talán harmad- vagy negyedrangú egyetem", jellemzi Lánczi András egyetemét Daniel Nexon, a Georgetown Egyetem kutatója. "Még az is lehet, hogy Gorka postán rendelte meg a PhD-jét." Nexon olvasta át Gorka dolgozatát, és plágiumgyanús részeket is talált benne.

A cikk megemlíti, hogy Gorka North Caroline Egyetemi PhD-jét hárman támogatták, kettőnek nincs tudományos háttere, a harmadik pedig Gorkáék régi barátja, Schöpfiln György, a Fidesz EP-képviselője, aki egyszer azt ajánlotta, hogy a magyar határkerítésekre tűzött disznófejekkel tartsák távol a muszlim illegális határátlépőket. Gorka később azt mondta, Schöpflin csak viccelt, írja a Rolling Stone, de emlékezhetünk, hogy nem viccelt, a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy nem kér bocsánatot senkitől.

Gorka Budapesten a nyíltan antiszemita Magyar Demokrata szerzője volt, írja a cikk, és veterán John McCain szenátor által neonáci diktátornak nevezett Orbán tanácsadója volt. Gorka tagadja az antiszemita kapcsolatokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!