szerző:
Csurja Zsolt

A Szigeten enni és inni nem olcsó, ezért sokan gondolják úgy, hogy a környék boltosai, kocsmárosai rengeteget keresnek az éhes, szomjas fesztiválozókon. Tényleg így van? Megnéztük.

Az aquincumi Auchan egyértelműen a nyertesek között van. Alkalmazkodott a fesztiválozók igényeihez: a 20-25 százalékos forgalomnövekedésre reagálva padokkal, telefontöltő-állomással, párásított pihenősátorral és tíz mobilvécével bővítette a parkoló infrastruktúráját. A fiatalok az áruház környékén gyülekeznek, a fűben heverészve esznek, isznak, és természetesen rengeteget vásárolnak. Leginkább alkoholt, de idén sláger a horgászszék, a kézi vízpermetező, a polifoam matrac, a sátor és a palackozott víz is. A legnépszerűbb azért várhatóan idén is a vodka marad. Az egyik legkedveltebb finn vodkából a fesztivál területén 4 cent 1150 forintba kerül. Itt 4200 egy hétdecis üveg. Így nagyjából ötödannyiért kapják meg a bulizók. Meglepően sok vitamin is fogy, a szigetelők így gondoskodnak az egyoldalú táplálkozás okozta hatások enyhítéséről és az elviselhetőbb másnapokról. Korábban itt írtunk a Sziget körüli kaszálásról.

Fesztiválozók az Auchan hipermarketben
©

A parkolóban rengeteg hely van, a békésen heverésző, csoportokba verődő fiatalok nem zavarták sem az autósokat, sem a vásárlóközönség nem fesztiválozó részét. Így a külsős biztonsági cég munkatársainak leginkább a bejáratoknál és a csomagmegőrzőknél van dolguk.

Az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere, Adorján Abigél elmondta, hogy a magyarok és a külföldiek nagyjából fele-fele arányban vannak, és a Sziget első három napján rendszerint megduplázódik a vásárlószám, eléri a 15-16 ezret. Kétszer annyi pénztár várja őket, mint az átlagos napokon. A személyzet is megnövelt létszámmal dolgozik, erre a hétre más áruházakból hoznak erősítést. A jelentkezés önkéntes, ilyenkor sok irodista is eljön feltölteni a polcokat.

És a kicsik?

A K-híd felé indultunk és befordultunk a családi házas negyedbe. A parkolás itt már csak két esetben lehetséges: helyi lakosoknak az önkormányzat által kiadott behajtási engedéllyel, vagy Sziget-dolgozóknak, előre bejelentett rendszámú autóval. A behajtást ellenőrző cég egyik munkatársa kérdésünkre elmondta, a közterületes kollégák sűrűn járják az utcákat, és az engedély nélkül parkoló járműveket elszállítják. Az útlezárás és a behajtási tilalom, no meg a tömeg rosszul érinti a Mozaik utcai állatorvost, aki a rendezvény idején máshol kénytelen rendelni.

Az egyik sarki ház kertjében nyitott meg kimondottan a fesztivál idejére (idén először) a Váróterem nevű egység. Italok mellett lángossal és kürtőskaláccsal igyekszik becsalogatni a vendégeket. Az üzletben dolgozó Sorbán Zsolt azt mondja, ahhoz, hogy nullán legyenek, napi 300 ezres forgalmat kell elérniük. A sör 600, a feles 900, a long drink 1350 forintba kerül. Náluk eddig a sör és a víz fogyott a legjobban. Ez olcsóbb, mint „odabent”, vagyis a Szigeten.

©

Az út túloldalán lévő benzinkút üzemeltetői is beszálltak a versenybe. Pultot állítottak fel a shop előtt, ahol 780-ért csapolják a sört, 400-ért adnak egy deci bort, és 500-ért a hot dogot. Fontos újítás, hogy a Rihanna tavalyi fellépését kísérő tömegjelenetekből okulva idén a filatorigáti HÉV-megálló felől érkezőket a benzinkúton át terelik kordonokkal a jegypénztárak felé. Aminek az út túloldalán található Váróterem üzemeltetője nemigen örülhet, hiszen így főleg a Szigetről kifelé jövő vendégekre számíthat. Akik azért többnyire már nemigen szomjasak.

Közel, de mégis távol

Az epicentrumot elhagyva elindultunk a Szentlélek tér felé, ahol sokan szállnak át, ráadásul ez az egyik utolsó találkozási és berúgási pont. Az egyik tízemeletes panelház tövében meghúzódó Árkád kávézóban kérdésünkre elmondták, hiába a mindössze négyszáz méteres távolság a busz-, hév- és villamosmegállótól, ők semmivel sem készültek, mert idáig már nem ér el a fesztivál hatása. A Zichy-kastély udvarán bekukkantottunk a Kobuciba, ahol Vincze Gergő üzletvezető felidézte: 4-5 évvel ezelőtt abban a reményben változtattak a nyitvatartáson, hogy többen érkeznek így hozzájuk, de csalódniuk kellett. Nem nőtt érezhetően a forgalom, így azóta a megszokott rend szerint üzemelnek a Sziget napjaiban.

Ha útba esik, nagy a haszon

A kastélyfal túloldalán egészen más a helyzet. A Szentlélek téri megállóban már nyerteseket is találunk. A pékség munkatársa elmondta, hogy egész nap szinte egy perc megállás sem volt, 50-60 százalékkal nőtt a forgalom. A kínálat változatlan, de mindenből többet rendeltek. A sós sütemények ilyenkor valamivel jobban fogynak, az igazi rohamra pedig hétvégén számítanak. Akkor már ketten lesznek a pult mögött, és délután kettő helyett négyig tartanak nyitva.

A gíroszos forgalma is felpörgött: a Baker 97 Kft. munkatársa azt mondta, ilyenkor a megszokott 250 helyett akár 5-600 pitába töltött adag is elfogy egy nap. A koncertek után hazafelé utazók komolyan megdobják a fogyasztást, ezért ezen a héten éjjel-nappal vannak nyitva. A forgalmuk a Sziget idején 60-70 százalékkal növekszik, ezért egy nyárs helyett kettőn pörög a hús, és három helyett négyen dolgoznak az egységben.

©

A Kaszásdűlő megálló mellett, a Spar áruházban nem voltak fesztiválozó vásárlók, de este hétkor már itt is nehéz volt parkolóhelyet találni. A környék padjain borozgató Sziget-karszalagos fiatalok között pedig csak magyarokkal találkoztunk. Kint tankoltak, bent csak mulatnak. Így olcsóbb.

Ne feledjük, ez már a 25. Sziget, így a környék vállalkozóinak bőségesen volt már alkalmuk kitapasztalni, mire számíthatnak, hogyan készüljenek a rendezvényre. A régiek mellett azonban mindig akad néhány új kezdeményezés is, ha idén bejön, jövőre nyilván újra belevágnak. Egy próbát megér, a zene meg ingyen van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!