szerző:
hvg.hu

A párt szerint nem garázdaság, hanem véleménynyilvánítás volt az akció.

Az Együtt politikusai garázdaságot követtek el, amikor Gulyás Mártonék fogva tartása miatt tiltakozásképpen tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai rendőrséget – erről szóló bírósági végzést kapott az Együtt. Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke blogbejegyzésében emlékeztet: április 12-én, az Együtt több tagja Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálta meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Hozzátette: „markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban”.

Az előre bejelentett tojásdobálás a Gulyást és Vargát is őrző Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját érte, a rendőrök adataik felírása után elengedték a politikusokat, ellentétben Gulyás Mártonnal és Varga Gergővel, akiket közel három napig tartották őrizetben.

Berkecz szerint nyilvánvaló, hogy a rendőrségen keresztül a hatalom meg akarja félemlíteni a civileket, a Fidesz kormánya pedig nem akarja meghallani az ellenvéleményeket. Úgy véli, sem Gulyás Mártonék esetében nem valósult meg a garázdaság vétsége azzal, hogy egy festékes palackkal összekent egy épületet, sem az Együtt tagjainak akciójánál. „Mi az Együttben viszont kiállunk a saját jogaink mellett, és rendes bírósági tárgyaláson fogjuk bebizonyítani, hogy nem követtünk el szabálysértést, nem vagyunk garázdák, hanem a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával éltünk” - fogalmaz a politikus, aki pártja és a civilek augusztus 20-i tüntetésén való részvételre szólít fel.