szerző:
hvg.hu

A tüntetések nem vezettek eredményre az áruházláncnál, a dolgozók nem csak alacsony fizetésüket, de munkakörülményeiket is megelégelték.

Sztrájk béníthatja meg a Tescót teljes működését szeptember elején, ha a társaság vezetése nem fogadja el a dolgozók követeléseit – írja a Magyar Idők az után, hogy csütörtökön sztrájkbizottság alakult az áruházláncnál. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által irányított törvényes tiltakozáshoz a 216 hazai Tesco-üzlet 80 százalékának teljes állománya, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói csatlakoztak. A dolgozói állomány határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést hirdethet.

A lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta: a fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem vezettek eredményre. Legutóbb július elején tüntettek a dolgozók. Mostani követeléseikről pénteken hivatalosan is tájékoztatták a Tesco vezetőségét a követelésekről.

Azt kérik, hogy szeptember 1-jétől a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot, illetve hogy valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal a rendes létszámot, hogy biztosítani lehessen az arányos munkaterhelést, és vissza lehessen szorítani a túlóráztatást. Azt is elvárják, hogy a társaság korszerűsítse a munkavégzés eszközeit, és hogy korlátozzák a kölcsönzött létszámot (például az alkalmi diákmunkásokat).

További részletek a Magyar Időkben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Ilyen még nem volt: Tesco-dolgozók tüntettek egy áruház előtt - videó

Több szakszervezet segítségével hoztak össze egy tüntetést a Fogarasi úti Tesco elé, ahol szerte az országból eljöttek azok a dolgozók, akik béremelést követelnek. A többi közt azt sérelmezik, hogy kevés a dolgozó, így túl sok munka jut egy-egy Tesco-alkalmazottra és ráadásul a legtöbb esetben minimálbérért, amely ugyan emelkedett az elmúlt évben, ám az áruház dolgozói többet követelnek.