szerző:
hvg.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az RTL Klub Házon Kívül című műsorában vizsgálatot ígért a sérült emberek fizetéscsökkentése ügyében, de eredmény azóta sincs vagy nem mondják meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál hiába ígérték, még mindig nem válaszoltak arra a kérdésre, hogyan csökkenhetett 34 ezer forintról 14 ezerre értelmi sérült emberek fizetése, miközben ugyanazt a munkát végzik - hangzott el a vasárnapi RTL Híradóban.

Májustól a minimálbér harmada, 34 ezer forint helyett ennek csak töredékét fizetik ki az érintetteknek a szociális törvény változására hivatkozva.

A tudósításban bemutatták Kőszáli Krisztinát, aki Békéscsabán heti öt nap dolgozik négy órában 25 éve, szőnyegeket sző, és imád dolgozni. Édesanyja szerint a középsúlyos értelmi fogyatékkal élő lányával úgy íratták alá a fizetéscsökkentésről szóló papírt, hogy valójában nem is tudta, mihez adta a kézjegyét.

Krisztina édesanyja úgy látja: a 220 forintra csökkentett órabér miatt ezek az emberek nem fognak utcára menni tiltakozni, és pontosan ezzel élt vissza a minisztérium.

Pedig a fogyatékkal élőket foglalkoztató intézménynek nem kevesebb, hanem több pénzt kapnak az államtól, mint korábban – állította korábban az illetékes államtitkár, Nyitrai Imre, aki annak idején azt ígérte: gyorsan kiderítik, mi történhetett.

Az RTL Híradó és az érintettek június 10-e óta hiába kérdezik, mi történt a fogyatékkal élők fizetésével, de valamiért nem jön válasz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!