szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tudni, lesz-e valamilyen hatása annak, hogy az egyik budapesti bíróság tisztességtelennek ítélte a BKK pótdíjkövetelését egy 2015 őszén megbírságolt utassal szemben.

A BKK szerint nem lehet következetes bírói gyakorlatnak tekinteni azt, amit az egyik bliccelő ügyének elsőfokú ítélet indoklásában állítottak – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

Az Index szerdán írta meg, hogy tisztességtelennek ítélte a Budapesti II. és III. kerületi Bíróság a BKK-nak egy 2015-ben megbüntetett utassal szembeni pótdíjkövetelését, mert annak mértéke kilencvenkétszerese volt a jegyárnak.

A BKK viszont úgy reagált csütörtökön, hogy a pótdíj mértéke nem tisztességtelen a társaság álláspontja szerint. 

A tudósításban elhangzott, hogy a BKK-nak tavaly másfélmilliárd forint bevétele volt pótdíjakból. 2016-ban összesen 450, pótdíjazással kapcsolatos per zárult le jogerősen, ezek 97 százalékát, vagyis 441-et a BKK nyert meg. A bliccelő utasnak ilyen esetben nemcsak a pótdíjat, hanem a perköltséget is ki kell fizetnie.

Az RTL Híradó megkérdezte a Fővárosi Törvényszéktől, miben volt más ez az ügy, mint a többi, és milyen hatással lehet a hasonló perekre. A nyári szünetre hivatkozva azonban nem tudtak válaszolni.

A Demokratikus Koalíció szerint a Budapesti Közlekedési Központnak változtatni kellene ezek után a bírságolási szokásain.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!