szerző:
hvg.hu

A csütörtökön elkövetett barcelonai terrorakció módszere, a tömegbe hajtás - szakszóval: ramming - sajnos egyre gyakrabban előfordul a támadások között. Egy ezt vizsgáló tanulmányban magyar kutatók azt írják, a módszer szinte kivédhetetlen, éppen ezért egyre inkább fel kell készülnünk az ilyen esetek megelőzésére, vagy ha az nem sikerül, az áldozatok minimalizálására.

A csütörtöki, 14 halálos áldozatot követelő gázolással elkövetett terrortámadás sajnos nem az első ilyen eset Európában a közelmúltban, egyre több ilyen merényletet követnek el terroristák – ezeket itt vettük végig.

Az tömegbe hajtásos merényletek egyszerűségük, olcsóságuk és nehéz felderíthetőségük miatt egyre gyakoribbá válnak - írja Rácz András és Brestyánszki Flóra A gépjárművel végrehajtott, ramming típusú terrortámadásokról és a védekezés lehetőségeiről szóló friss tanulmányában.

A gázolásos merényleti forma aljas és egyszerű, nem igényel lényegesebb tervezést, előkészítést vagy nehezen beszerezhető fegyvereket, és akár egyedül is végrehajthatja a terrorista, ráadásul szinte lehetetlen felkészülni ezekre, illetve kivédeni ezeket - olvasható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja munkatársainak júliusban megjelent írásában. Az Iszlám Állam külön felszólította híveit az egyszerűbben kivitelezhető terrortámadások végrehajtására, a módszert mára nemcsak radikális iszlamisták, hanem egyéb szélsőségesek és magányos őrültek is használják, sőt pl. a 2017. júniusi londoni és párizsi, muszlimok elleni merényleteket is gázolással követték el. Az eddigi legpusztítóbb európai rammingtámadás a 2016. július 14-i nizzai nemzeti ünnepen történt, összesen 86 halálos áldozattal járt, a legtöbbet azonban Izraelben követték el, több mint 60-at. Emellett a tavaly decemberi berlini, az idén márciusi londoni, illetve az áprilisi stockholmi támadás is jelentős áldozatot szedett. A z utóbbi idők eseményeinek felsorolásából az is látszik, hogy a módszer elterjedtsége ijesztően növekszik Európában.

Tömegben pusztítóbb, utcán kivédhetetlen

Az úgynevezett rammingtámadások elsősorban tömegrendezvényeken - nemzeti ünnepeken, gyűléseken, vásárokon, sport- és zenei eseményeken pusztítóbbak, hiszen itt tudják a terroristák a legnagyobb kárt okozni: az emberek sűrűn állnak, nincs esélyük kitérni, elmenekülni. Ráadásul a zsúfoltság miatt a pánik veszélye is nagyobb, és a segítség is nehezebben tud a helyszínre érkezni. Azonban a tömegrendezvényeken előre fel lehet készülni ilyen esetekre, pl. a bejáratok beton akadályokkal való védelmével.

Nizza, Franciaország
©

A „hétköznapi” utcai támadások korlátozottabb hatásúak ugyan, kevesebb áldozatot  szedhetnek adott területen, és a megtámadottaknak is nagyobb esélyük van félreugrani, ezeket viszont különösen veszélyessé teheti, amikor sötétben a hidak járdáin, busz- és villamos megállókban hajtják végre, ilyenkor az emberek egyszerűen nem tudnak hova menekülni. Ráadásul ezeket szinte bárki bárhol végre tudja hajtani, és az ilyen támadásokat nem is igen lehet kivédeni.

Hosszú távon kell felkészülni ellenük

Várható azonban – olvasható a tanulmányban -, hogy a közeljövőben több járművel, több helyszínen egyidejűleg végrehajtott támadásra is sor kerül majd, hiszen a terroristák számára ez a leghatékonyabban és legegyszerűbben elkövetett gyilkosság. A leghatékonyabban védekezés a terrortámadások ellen, ha a tömegrendezvényeket fizikai akadályokkal, pl. betonelemekkel védik, célszerű továbbá a fuvarozóknak, építőipari vállalatoknak nagyobb figyelmet fordítaniuk járműveik lopásvédelmére és követhetőségére. Ha a megelőzés nem sikerül, az áldozatok minimalizálása érdekében kiemelten fontos a rendészeti és egészségügyi egységek mielőbbi mozgósítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Terrortámadás Barcelonában és Cambrilsban: több támadóval végeztek a rendőrök - percről percre

Csütörtökön délután egy furgon belehajtott a tömegbe Barcelona legzsúfoltabb sétálóutcáján, a La Ramblán. Terrortámadás történt, tizennégy ember meghalt, a több mint száz sérült között egy magyar is van, de már nem szorul kezelésre. Csütörtök éjjel Cambrils tengerparti üdülővárosban is volt egy gázolásos merénylet, amelyben heten sérültek meg, az öt támadót pedig a rendőrök lelőtték. A rendőrség eddig négy embert fogott el a szerinte összefüggő merényletekkel kapcsolatban, amelyek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta.