szerző:
hvg.hu

Közzétettek egy hangfelvételt a Fidesz új tájékoztató kampányáról, amely a Jobbik-elnök Tusványos utáni nyilatkozatából közöl szemelvényeket. Lassan és tagoltan, köznyelvi fordulatokkal.

Bocsánatkérést követel a Fidesztől a Racionalista Párt, amely Facebook-oldalán kedden közzétette, mit is hallanak a nyugdíjasok, akiket a kormány Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatáról tájékoztat.

A párt a Soundcloudon közzétett hangfelvételen mutatta be a kampányüzenetet, de itt következik a lassan, tagoltan elhangzó, és köznyelvi fordulatokat felhasználó szöveg leirata is:

"Jó napot kívánok, a Fidesz nevében keresem. Azért hívom, mert önnek is tudnia kell, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértette a nyugdíjasokat. Azt mondta róluk, hogy szennyvíz folyt a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és trágárul ordibálnak.

Ez felháborító! A Jobbik szégyellheti magát. Nem először fordítanak hátat az időseknek, nem először sértegetik őket.

Vona Gábor kijelentése csak a legutóbbi példa. Emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk. Köszönöm, hogy meghallgatott" – hangzik az üzenet.

Vona Gábor korábban azt írta ki a Facebookra a tusványosi földre rángatós incidens láttán, hogy "rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját". Emellett azt is írta: "Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok", de ezek az idősek "az aljas orbánizmus játékszereivé váltak. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat."

A Racionalista Párt az új kampányra reagálva azt írta, hogy "a Fidesz szerint a választók (különösen a nyugdíjasok) olyan ostobák, hogy maguktól el sem tudják dönteni, hogy valami sérti-e őket, ezért ezt a szájukba kell rágni, mint valami hülyegyerekeknek". Mivel szerintük ez a kampány sértőbb, mint bármi, amit Vona mondott, bocsánatkérést követelnek a kormánypárttól.

(És hogy mi az a Racionalista Párt? A Facebook-oldalán közzétett bemutatkozás szerint ez a párt nem a parlamentbe készül, csak a fejekben szeretne egy kicsit rendet tenni. "Legfontosabb célkitűzésünk az értelem meghonosítása a közéletben, a populizmus és az irracionális érzelmi-ideológiai ellentétek leküzdése" - írták. Az ötletgazda az ex-Fidesz-kampánymenedzser Tomanovics Gergely, aki könyvet is írt Egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása alcímmel.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!