szerző:
hvg.hu

Közzétettek egy hangfelvételt a Fidesz új tájékoztató kampányáról, amely a Jobbik-elnök Tusványos utáni nyilatkozatából közöl szemelvényeket. Lassan és tagoltan, köznyelvi fordulatokkal.

Bocsánatkérést követel a Fidesztől a Racionalista Párt, amely Facebook-oldalán kedden közzétette, mit is hallanak a nyugdíjasok, akiket a kormány Vona Gábor Jobbik-elnök nyilatkozatáról tájékoztat.

A párt a Soundcloudon közzétett hangfelvételen mutatta be a kampányüzenetet, de itt következik a lassan, tagoltan elhangzó, és köznyelvi fordulatokat felhasználó szöveg leirata is:

"Jó napot kívánok, a Fidesz nevében keresem. Azért hívom, mert önnek is tudnia kell, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke megsértette a nyugdíjasokat. Azt mondta róluk, hogy szennyvíz folyt a szájukból, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és trágárul ordibálnak.

Ez felháborító! A Jobbik szégyellheti magát. Nem először fordítanak hátat az időseknek, nem először sértegetik őket.

Vona Gábor kijelentése csak a legutóbbi példa. Emlékezzünk erre, amikor majd szavazunk. Köszönöm, hogy meghallgatott" – hangzik az üzenet.

Vona Gábor korábban azt írta ki a Facebookra a tusványosi földre rángatós incidens láttán, hogy "rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját". Emellett azt is írta: "Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok", de ezek az idősek "az aljas orbánizmus játékszereivé váltak. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat."

A Racionalista Párt az új kampányra reagálva azt írta, hogy "a Fidesz szerint a választók (különösen a nyugdíjasok) olyan ostobák, hogy maguktól el sem tudják dönteni, hogy valami sérti-e őket, ezért ezt a szájukba kell rágni, mint valami hülyegyerekeknek". Mivel szerintük ez a kampány sértőbb, mint bármi, amit Vona mondott, bocsánatkérést követelnek a kormánypárttól.

(És hogy mi az a Racionalista Párt? A Facebook-oldalán közzétett bemutatkozás szerint ez a párt nem a parlamentbe készül, csak a fejekben szeretne egy kicsit rendet tenni. "Legfontosabb célkitűzésünk az értelem meghonosítása a közéletben, a populizmus és az irracionális érzelmi-ideológiai ellentétek leküzdése" - írták. Az ötletgazda az ex-Fidesz-kampánymenedzser Tomanovics Gergely, aki könyvet is írt Egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása alcímmel.)