szerző:
hvg.hu

A kormányközeli Alapjogokért Központ munkatársa állítólag kizárólag jogi szempontok alapján írta meg a beadványát.

Melles Marcell, a kormányközeli Alapjogokért Központ jogi elemzője kért felülvizsgálatot a Kúriánál a Korrupcióellenes Szövetség titkárának a korrupcióellenes népszavazási kérdésével szemben – írja a szerdai Népszava.

A Nemzeti Választási Bizottság májusban engedte át Vágó Gábor népszavazási kérdését, amely így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?” Az aláírásgyűjtést azonban nem kezdhették meg, mert a Kúria értesítette a Korrupcióellenes Szövetség titkárát, hogy valaki felülvizsgálatot kért az NVB döntésével szemben. A nyári ítélkezési szünet miatt ráadásul az egész akció több hónapot csúszik.

A lap szerint Melles Marcell a beadványában egyebek mellett azzal érvel: azért alaptörvény-ellenes szerinte Vágó Gábor kérdése, mert így a korrupciós bűncselekmények elévülése az életellenes bűncselekményekhez lenne hasonló. Márpedig szerinte nem állhat elő olyan helyzet, hogy a legsúlyosabb korrupciós bűncselekmény életellenes, életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel megegyező, vagy ahhoz hasonlító megítélés alá essen.

Az Alapjogokért Központtól írásban úgy reagáltak a Népszavának: munkatársuk beadványa kizárólag jogi szempontokon alapult, és a népszavazási kérdés valójában az alaptörvény megváltoztatására irányulna. Azt nem írták, hogy Melles magánszemélyként vagy a központ nevében járt-e el.

A 2013-ban alapított központot szoros kapcsolat fűzi a Fideszhez, így tevékenységét részben a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány finanszírozza, de jegybanki alapítványoktól is kap pénzt a szervezet – olvasható a cikkben.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!