szerző:
hvg.hu

Úgy fest, ha Putyin jön, az ortodox egyháznak leesik pár milliárd. Most épp gyanús körülmények közt felújított templomot vásárol Tokajban. Az unitáriusokat is kitömjük erdélyi szobrok állítása érdekében, egymilliárdot kapnak.

A magyar állam pénzéből veheti meg a szintén magyar állami pénzből felújított tokaji ortodox templomot a Moszkvai Patriarchátus magyar egyházmegyéje. A kormány új határozata szerint 314 millió forintot adnak erre a célra. Ez év februárjában a kormány 2,4 milliárdot szánt több hazai ortodox templom, köztük a budapesti Petőfi téri székesegyház és a tokaji felújítására, valamint Hévízen egy újnak a felépítésére, és már akkor célul tűzte ki a tokaji épület tulajdonba adását. Az egyik határozatból sem derül ki, hogy a tokaji ingatlan jelenleg kinek a tulajdona, tehát kitől kell megvenni.

Ahogy a 2,4 milliárdos felújítás bejelentése is egy Putyin-látogatás előtt történt, most is erre időzítették a bejelentést. A felújítás magyarázata a zarándokturizmus fellendítése a kormány szerint.

Az unitáriusok is kapnak egymilliárd forintot épületfelújításokra, rendezvényekre és Kolozsvárott, illetve Sepsiszentgyörgyön az egyházalapító Dávid Ferenc egy-egy szobrának felállítására. A kormányhatározat utal rá, hogy jövőre lesz 450 éve az unitárius egyház megalakulásának és a tordai országgyűlésnek, amelyen „a világon elsőként a magyarok ismerték el a lelkiismeret szabadságát és a vallás szabad gyakorlásának jogát”. A pénz szinte kizárólag Erdélybe megy, ahol az unitáriusok zöme él, a kis létszámú magyarországi egyházkerület csak 10 milliót kap kiadványokra.

A 2,4 milliárdos templomfelújítások nem mentek zökkenőmentesen, ahogy arról az Átlátszó beszámolt, a felújítások akadoztak, mert a projektvezetője, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. nettó 360 millió forintot követelt az egyháztól, per is lett a dologból, mert nem fizették ki az előkészítő munkákat. Felvetült a gyanú, hogy az ortodox egyház, miután megkapta az Emmitől a milliárdokat, a saját körein belül akarja leosztani a felújítási munkákat – az orosz ortodox egyház magasrangú elöljárói érintettek ingatlanfelújítási bizniszekben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!