szerző:
hvg.hu

Ha beválik, vesznek belőle többet is.

A HVG egyik korábbi cikke adta az ötletet Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának ahhoz a – ma átadott – légtisztító mohafalnak a felállításához, amelyik 275 igazi fa hatékonyságával képes a szennyeződésektől megszűrni a városi levegőt.

©

A „City Tree”, amely a Green City Solutions berlini startup cég találmánya, első példányát – hat hónapos tesztidőszakra – a Kolosi téri piac szomszédságában állították fel, és ha beválik, több hasonlót vásárolna a kerület – jelentette be Bús Balázs polgármester.

A négy méter magas építményben 1600 virágládányi moha kap helyet, melyet részben esővízzel öntöznek, a számítógépes rendszert pedig napelemről működtetik. Egy-egy ilyen készülék a gyártó tájékoztatása szerit 25 ezer euró, de ez – még a fenntartást, ápolást is beleértve – olcsóbb, mint a hasonló légtisztító hatású kiserdők. A kiadás részben meg is térülhet: az acélkeretek reklámképernyőket és a városüzemeltetőknek adatokat szolgáltató érzékelőket is magukban foglalnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!