szerző:
hvg.hu

A külföldön dolgozó magyaroknak marad a bonyolult regisztráció és a személyes szavazás a kijelölt külképviseleteken.

Továbbra sem fogja megkönnyíteni a külföldön élő magyarok szavazását a kormány mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, míg a határon túli magyarok egy regisztráció után egyszerűen levélben szavazhatnak majd a jövő évi választásokon, addig a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak bonyolult procedúra alapján kell kérniük a külföldi szavazást, amihez személyesen meg is kell majd jelenniük a kijelölt külképviseleten. A határon túliaknak ráadásul már el is indult a regisztráció, sőt Orbán Viktor már levelet is küldött nekik, amelyben szavazásra buzdítja őket.

Az ügyben egyébként tavaly már az Alkotmánybíróság is véleményt nyilvánított, akik szerint viszont nem alkotmánysértő a szabályozás.

Lázár János pedig most azt mondta, a jövő évi választásokig már nem változtatnak a rendszeren, amely szerinte átlátható. Hozzátette, minden tekintetben a választások tisztasága a legfontosabb, és ez volt a legkisebb kockázattal járó és legtisztább megoldás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!