szerző:
HVG

A friss HVG címlap ztorijában a Polt vezette ügyészség tevékenységét elemzi, táblázatban mutatjuk, hogy állnak, illetve nem állnak a kényes ügyek.

A rendőrség és ügyészség hozzáállása romlott a nyivlánosságra került korrupció- vagy bűncselekménygyanús ügyekben - panaszkodott egy korábbi interjújában a sorozatos feljelentéseiről ismertté vált Tényi István. A friss HVG-ben mutatunk több példát arra, milyen trükkökkel játszik az ügyészség, amely papíron kiválóan teljesít. A kínos ügyek többsége ugyanis el sem jut a bíróságig, egyre abszurdabb okokból. Ami mégis eljut, ott szinte kizárólag alacsony beosztású szereplők ülnek a vádlottak padján. Kivéve, ha a politika elengedi egyik pártfogoltja kezét. A Voldemortként elhíresült Mengyi Roland fideszes politikus például bíróság elé került, ugyanakkor a nyomozás során sok szarvashibát elkövettek, így nem biztos, hogy megáll a vád.

A minisztériumi szálat érdemben nem is vizsgálták. Köpeczi-Bócz Tamás - azóta menesztett - helyettes államtitkár és a kabinetfőnök egymásnak ellentmondó tanúvallomást tett, azonban az ügyészség ezt nem vizsgálta.  A csalásra készülő gyanúsítottak is hiába mondták, felülről súgtak nekik a lehallgatásról, a nyomozók nem találtak erre bizonyítékot, így le is zárták a nyomozást - írta korábban az Index.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondja, nincs megfelelő jogi eszköz, amivel az ügyészséget rá lehetne szorítani arra, hogy foglalkozzon egy üggyel, ha nem akar. További részletek a HVG-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!