szerző:
hvg.hu

A kétmilliárd forintból épült vasbeton alapzat három évig még biztosan állni fog a Batthyány térnél.

Mint korábban beszámoltunk, a vizes világbajnokságra épült Batthyány téri ugrótorony vasbeton alapzata még három évig fogja ékesíteni a dunai rakpartot – hiszen 2020-ban vizes Európa-bajnokságot rendez Budapest.

A kétmilliárd forintból épült, 840 négyzetméter alapterületű vasbeton monstrum finoman szólva sem szép látvány, de legalább az UNESCO Világörökségi Központjának nincs vele problémája – derül ki a Magyar Idők cikkéből.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda arról tájékoztatta a kormánypárti lapot, hogy az alapzat az UNESCO tudtával és beleegyezésével épült. 2016 októberében az UNESCO egy világörökségi hatástanulmány elkészítésére kérte Magyarországot. Ebben részletesen be kell mutatni, milyen ideiglenes és maradandó beavatkozásokat terveznek. Ennek a kérésnek a Miniszterelnökség 2017 februárjában eleget tett.

©

A hatástanulmány tartalmazta a tenderterv építészeti koncepcióját, valamint az alépítmény kiviteli tervének műszaki leírását. Azt is jelezték ebben, hogy az alapzat később is felhasználásra kerül.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda állítja, hogy az UNESCO világörökség-bizottság július közepén elfogadott határozatában

nem nevesítette a területet veszélyeztető tényezőként a talapzatot, noha ismerte az építmény világörökségi helyszínre gyakorolt hatását.

Hogy utóbbi pontosan mit jelent, azt már nem részletezi a Magyar Idők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!