szerző:
W. J.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje elleni uszításnak, és a rendszerváltás utáni történelem egyik legsúlyosabb esetének tartja Molnár Gyula pártelnök, hogy az Echo Tv egyik műsorában arról beszéltek, egy Botka Lászlónak sem kellene élnie Magyarországon. Molnár szerint

"a hatalom egy olyan, újabb határpontot készül átlépni, amit eddig csak és kizárólag keleti diktátorok léptek át."

A pártelnök péntek délután szó szerint is idézte a kifogásolt mondatot, amelyet Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese a Troll című műsorban mondott augusztus 29-én: "hány Botka László él Magyarországon? Egy él, az is sok. Tehát egynek sem kell élnie!"

Molnár a mondatot úgy fordította le,

"a Pesti Srácok, az Echo Tv és a Fidesz döntéshozói úgy gondolják: Botka Lászlónak nem kell élnie. Az ellenfél fizikai megsemmisítésével való fenyegetés minden politikai határon túl van."

Felszólította a többi ellenzéki pártot, tiltakozzon ez ellen a politikai stílus ellen.

Visszakerestük a teljes adást, amelyet a YouTube-ra töltöttek fel, kiderült, egy Index-cikken kezdtek poénkodni, az említett cikk vágóképként is szerepel a műsorban, a témafelvetés elején is. A lap az augusztus végi szegedi baloldali értelmiségi találkozóról azzal a címmel írt cikket, hogy "Botka Lászlóként mutatkoztam be és simán beengedtek".

Mutatjuk, hogy néz ez ki a felvételen:

©

A cikk címe nyilvánvaló vicc volt, a rendezvény – részben legalábbis biztos – sajtónyilvános volt, tehát az újságíró – aki amúgy élőben egyáltalán nem hasonlít Botka Lászlóra – nem csak álnéven juthatott be. Az adást nézve nem vagyunk biztosak abban, hogy a műsorban értették a poént, mindenesetre a műsorvezető azzal vezette fel a témát, hogy "tippeljünk, hány Botka László él ma Magyarországon, és ez most a vicc".

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője reagál először, aki arról beszél, milyen kevesen voltak a rendezvényen, kicsivel később szúrja be Szarvas Szilveszter:

"egy barátom mondta a kérdésre, hogy hány Botka László él Magyarországon, hogy egy él, de az is sok. Tehát egynek sem kellene élnie."

Nevetve vezeti fel, és az utolsó mondatot is nevetve mondja. Szarvas poénját pont vágókép takarja, így nem látjuk, hogyan reagált a műsorvezető illetve Boros a megjegyzésre, szóban egyikük sem kérte ki. Boros utána rögtön folytatja a szocialista találkozó értékelését.

Bár a mondat finoman szólva sem elegáns, azért ebből levezetni, hogy ez uszítás lenne, túlzás. Olyan, mint mikor a szocialisták Kövér köteles beszédét forgatták ki tudatosan. Kövér László a 2002-es választási kampányban fórumon élt durva hasonlattal – egyikről hangfelvétel is van. Per abból lett, amit Békéscsabán mondott. A szocialista Tóth Károly akkori interpretációja szerint Kövér azt fejtegette,

"sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és egy szögre, vagy ha találnak egy jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat." Majd hozzátette: "Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni céljainkat, legfeljebb koloncként magunkkal cipeljük őket."

Kövér beperelte Tóthot, de vesztett, nemcsak a pert, a választást is. Részben amiatt, hogy a szocialisták kampányt építettek kijelentésére.

A 2006-ban megjelent Új miniszterelnök című Debreczeni József könyvben Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő azonban szinte eldicsekszik azzal, hogy ő találta ki az egészet.

"Mi csináltuk meg a 'köteles akciót is'. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az – egy kis rossz szándékkal – ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés."

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!