szerző:
MTI

Szabó Péter, a Fidesz-KDNP és a Paksi Lokálpatrióták jelöltje, jelenlegi alpolgármester nyerte az időközi polgármester-választást Pakson, amelyet 31 százalékos részvétel mellett rendeztek ma.

Szabó Péter 3423, a független Mezősi Árpád 1423, Medveczki Zoltán, a Magyar Környezetvédők Pártjának jelöltje 111, a munkáspárti Kerezsi László 52 szavazatot kapott,

A 15 837 választásra jogosultból 5009-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt.

Szabó Péter 43 éves tanár-muzeológus, 2006-tól 2010-ig a Paksi Lokálpatrióták jelöltjeként listás mandátummal volt önkormányzati képviselő. 2010-ben szintén az egyesület jelölésében indult egyéni körzetben, ahol akkor a Fidesz jelöltje nyert. 2016-ban - már a Fidesz támogatásával - főállású alpolgármesterré választották.

A választást azért rendezték, mert a 2014-ben polgármesterré választott Süli János összeférhetetlenség miatt május 31-ével lemondott tisztségéről, miután Áder János köztársasági elnök április 26-án kinevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré.

Négy éve elég nagy botrány volt Pakson

Paks azon néhány hely egyike volt, ahol az amúgy mérhetetlen - vagy legalábbis nem mért - KDNP más jelöltet szeretett volna, mint a Fidesz. A KDNP paksi elnöke, Bagdy László azt ajánlotta a Fidesznek, legyen a közös polgármester-jelölt Süli János, aki 31 évet töltött az atomerőműben. A Fidesz eleinte jónak tartotta az ötletet, végül mégis Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes kenust indította. Bagdy erre összehozta augusztusra a Polgári Összefogás Paksért (PÖP) nevű szervezetet, mely két kereszténydemokratát és egy fideszest is felvett a jelöltjei közé. Ám a Fidesz nem hagyta annyiban: a fideszes jelöltjüket megfosztották a párttagságától, a KDNP-seket pedig eltiltották a pártlogó használatától.

Süli János végül saját szervezete, a Néppárt színeiben indult a választáson, amelyet fölényesen, 77,8 százalékkal megnyert Kozmann Györggyel szemben. Más nem indult a polgármesterségért.