szerző:
hvg.hu

A III. kerületi polgármester szerint elfogadhatatlan hangnemet ütött meg a mobilgát mellett kiálló egyesület.

"Önmérsékletet kérünk Óbudán" – ezzel kommentálta Bús Balázs III. kerületi polgármester azt, hogy a mobilgát pártján álló Római-partért Egyesület egy zsidózó posztban utasította el a mobilgátellenes közéleti személyiségek javaslatát a Nánási út–Királyok útja vonalon lévő földgát megerősítéséről.

Bús Balázs közleményében emlékeztetett arra, hogy a Római-partért Egyesület a Facebook-oldalán "zsidó értelmiségiek egy csoportját a gettósítás náci bűnével vádolták meg az árvízvédelmi nyomvonal apropóján", de mint írta, "Óbuda XIX. századi hagyományaitól – melyben zsidók, svábok, magyarok békében éltek egymással –, illetve a III. kerületi közélet konstruktív jellegétől ez a fajta hangütés idegen, és teljességgel elfogadhatatlan".

A polgármester szerint a tervezett védműről lehet akár szenvedélyesen is vitatkozni, de "csak a jó ízlés és a józan ész keretei között", ezért mindenkit önmérsékletre kér, és hogy a jövőben tartózkodjanak az efféle fogalmazásmódtól.

A Tett és Védelem Alapítvány már jelezte, hogy beperli zsidózásért az egyesületet, és bár Tarlós István először nem akart megszólalni az ügyben, végül hétfő este bejelentette, a vita a mobilgátról már nem kezelhető, ezért népszavazást ír ki az ügyben.