szerző:
hvg.hu

A német kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy valaki ne vegye figyelembe a kvótaperben hozott ítéletet.

Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem fogadja el az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben – a német kancellár erről egy, a Berliner Zeitungnak adott interjújában beszélt.

Az Európai Bíróság a múlt héten hozta meg ítéletét az úgynevezett kvótaperben, amelyben Magyarország és Szlovákia az Európai Unió menekültelosztási kvótáját vitatta, vagyis azt, hogy az unióba befogadott menekülteket arányosan szétosztanák a tagállamok között. A bíróság viszont a magyar és szlovák álláspont ellen döntött, de a magyar kormány közölte, nem tartja magára nézve kötelezőnek az Európai Bíróság döntését, míg a szlovák kormány tiszteletben tartja a bírósági döntést.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában végül azt közölte, tudomásul veszi a bíróság döntését, de a kormány nem változtatja meg a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

Angela Merkel a Berliner Zeitungban kedden megjelent interjújában erről azt mondta, az EU egységes a külső határok védelme és a menekültek származási országának adott fejlesztési támogatása ügyében, illetve abban is, hogy mik legyenek az új uniós menekültügyi rendszer alapjai, amelyeknek sokkal jobban kellene bírnia a válsághelyzeteket, mint az előző rendszernek. Ugyanakkor Merkel hozzátette:

A menekültek szolidáris elosztásával kapcsolatban Európában jelenleg a 28 tagállamból csak három-négy utasítja vissza ezt szigorúan. Mindenki más jelezte a részvételi szándékát, az Európai Bíróság döntése után pedig a szlovák miniszterelnök is elismerte ezt. Az, hogy van egy kormány, amely azt mondja, hogy az Európai Bíróság ítélete őt nem érdekli, az nem elfogadható.

Arra a kérdésre, hogy ezek alapján Magyarországnak el kell-e hagynia az EU-t, a kancellár azt válaszolta:

Ez azt jelenti, hogy egy nagyon fontos európai alapkérdésről van szó, mert Európa számomra jogállami térség. Erről beszélnünk kell az októberi Európai Tanácsban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gergely Márton Itthon

Orbán Viktor lenyelte a békát és elismerte: a kvóta jogszerű

Álljunk meg a csatában egy pillanatra: Orbán Viktor két nap hallgatás után bejelentette, hogy épp azt gondolja az Európai Bíróság döntéséről, mint Robert Fico. Sejthetjük, hogy valami roppant kínos dologról van szó a magyar kormányfő számára, ha a mondanivalóját úgy csomagolja: a szlovák kollégája már mindenben megelőzte. Ez nem jelenti azt, hogy menekülteket fogadnánk be, de azt igen, hogy a magyar népszavazás sugalmazásával ellentétben a kvóta törvényes volt.

Gergely Márton Itthon

Ha Magyarország nem fogadja el a döntést, gigantikus botrány lesz

A jogi vitának vége – mondja határozottan Alexander Thiele, a göttingeni egyetem oktatója a Magyarország által indított kvótaperről, és tételesen cáfolja az Orbán-kormány érveit. Az államjog szakértője szerdán azzal tűnt fel a német sajtóban, hogy az európai jogrendszert fenyegető Csernobil-szintű katasztrófának nevezte, ha Budapest megtagadja az Európai Bíróság döntésének végrehajtását. A hvg.hu a jogászt a lehetséges következményekről és a kerítésért küldött magyar számláról is megkérdezte.