szerző:
hvg.hu

A német kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy valaki ne vegye figyelembe a kvótaperben hozott ítéletet.

Angela Merkel szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány nem fogadja el az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben – a német kancellár erről egy, a Berliner Zeitungnak adott interjújában beszélt.

Az Európai Bíróság a múlt héten hozta meg ítéletét az úgynevezett kvótaperben, amelyben Magyarország és Szlovákia az Európai Unió menekültelosztási kvótáját vitatta, vagyis azt, hogy az unióba befogadott menekülteket arányosan szétosztanák a tagállamok között. A bíróság viszont a magyar és szlovák álláspont ellen döntött, de a magyar kormány közölte, nem tartja magára nézve kötelezőnek az Európai Bíróság döntését, míg a szlovák kormány tiszteletben tartja a bírósági döntést.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában végül azt közölte, tudomásul veszi a bíróság döntését, de a kormány nem változtatja meg a menekültekkel kapcsolatos politikáját.

Angela Merkel a Berliner Zeitungban kedden megjelent interjújában erről azt mondta, az EU egységes a külső határok védelme és a menekültek származási országának adott fejlesztési támogatása ügyében, illetve abban is, hogy mik legyenek az új uniós menekültügyi rendszer alapjai, amelyeknek sokkal jobban kellene bírnia a válsághelyzeteket, mint az előző rendszernek. Ugyanakkor Merkel hozzátette:

A menekültek szolidáris elosztásával kapcsolatban Európában jelenleg a 28 tagállamból csak három-négy utasítja vissza ezt szigorúan. Mindenki más jelezte a részvételi szándékát, az Európai Bíróság döntése után pedig a szlovák miniszterelnök is elismerte ezt. Az, hogy van egy kormány, amely azt mondja, hogy az Európai Bíróság ítélete őt nem érdekli, az nem elfogadható.

Arra a kérdésre, hogy ezek alapján Magyarországnak el kell-e hagynia az EU-t, a kancellár azt válaszolta:

Ez azt jelenti, hogy egy nagyon fontos európai alapkérdésről van szó, mert Európa számomra jogállami térség. Erről beszélnünk kell az októberi Európai Tanácsban.

Gergely Márton Itthon

Orbán Viktor lenyelte a békát és elismerte: a kvóta jogszerű

Álljunk meg a csatában egy pillanatra: Orbán Viktor két nap hallgatás után bejelentette, hogy épp azt gondolja az Európai Bíróság döntéséről, mint Robert Fico. Sejthetjük, hogy valami roppant kínos dologról van szó a magyar kormányfő számára, ha a mondanivalóját úgy csomagolja: a szlovák kollégája már mindenben megelőzte. Ez nem jelenti azt, hogy menekülteket fogadnánk be, de azt igen, hogy a magyar népszavazás sugalmazásával ellentétben a kvóta törvényes volt.

Gergely Márton Itthon

Ha Magyarország nem fogadja el a döntést, gigantikus botrány lesz

A jogi vitának vége – mondja határozottan Alexander Thiele, a göttingeni egyetem oktatója a Magyarország által indított kvótaperről, és tételesen cáfolja az Orbán-kormány érveit. Az államjog szakértője szerdán azzal tűnt fel a német sajtóban, hogy az európai jogrendszert fenyegető Csernobil-szintű katasztrófának nevezte, ha Budapest megtagadja az Európai Bíróság döntésének végrehajtását. A hvg.hu a jogászt a lehetséges következményekről és a kerítésért küldött magyar számláról is megkérdezte.