szerző:
Domány András

A kormány a marylandi McDaniel College budapesti intézményének működéséről szóló megállapodást állítja szembe az CEU ügyével, és erről már törvényjavaslat is van. Pedig a történet nem ilyen egyszerű.

Lám, meg lehet állapodni, ha akarnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 14-én, amikor megállapodást írt alá az Egyesült Államok Maryland államával a McDaniel College Budapest nevű felsőoktatási intézmény működéséről, és szembeállította ezt a Közép-Európai Egyetem (CEU) ügyében New York állammal folyó tárgyalások nehézkességével. Most a kormány törvényjavaslatként is benyújtotta a megállapodást az Országgyűlésnek.

A McDaniels esete teljesen más, mint a CEU-é, mert az előbbi egy 150 éves amerikai intézmény itteni részlege, amely amerikai négyéves angol nyelvű alapképzést nyújt. Így nem érintette például a magyar felsőoktatási törvény módosításának az a része, amely előírja az anyaországbeli képzést, míg a CEU kifejezetten külföldi képzésre jött létre.

Ennél is érdekesebb azonban egy másik feltétel. A magyar törvénymódosításba a törvényalkotási bizottság az utolsó pillanatban írt bele egy előírást kifejezetten a föderatív államokra vonatkozóan, amely szerint ahol egy nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, ott a központi kormányzattal egy előzetes megállapodás szükséges.

Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy ez az Egyesült Államokra vonatkozik, hiszen ott, bár létezik szövetségi oktatási minisztérium, a hatáskörök többsége az egyes tagállamoké, így a felsőoktatási akkreditálás is. Ezért a washingtoni kormánnyal alkotmányosan lehetetlen oktatási megállapodást kötni.

Most a Marylandre vonatkozó törvényjavaslat indoklásában az előterjesztő Balog Zoltán miniszter mégis azt írja az Egyesült Államok központi kormányával történt előzetes megállapodásról, hogy „ez a jogszabályi feltétel teljesült”, ezért jöhetett létre utána az egyezség Marylanddel. Csakhogy mint az MTI annak idején nyilvánosságra hozta, Betsy DeVos szövetségi miniszter június 15-én csupán azt válaszolta Balog Zoltán levelére, hogy köszöni a magyar jogszabályváltoztatásról küldött tájékoztatást, de az Egyesült Államokban az ilyen ügyekről az egyes államokkal kell tárgyalni.

A magyar miniszter már akkori viszontválaszában úgy tett, mintha a washingtoni partner ezzel elismerte volna az említett változásokat, és ezt fokozza tovább azzal, hogy a mostani indoklásban ezt a levélváltást a magyar törvényben előírt előzetes megállapodásnak minősíti.

Tanulság: valószínűleg annyira a CEU ellehetetlenítésére összpontosítottak, hogy nem figyeltek arra: más amerikai egyetemek is érintettek lehetnek. De miután ez világossá vált, elhatározták, hogy a sokkal egyszerűbb esetet szembeállítják a bonyolulttal, Maryland lesz a jó példa, amelyet lobogtatni lehet, és ennek érdekében figyelmen kívül hagyják a saját maguk által beiktatott, teljesíthetetlen szabályt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Hamarosan pecsét kerülhet a CEU-megállapodásra

Nem kergeti tovább a külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak - értesült a hvg.hu. A megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie.