szerző:
Domány András

A kormány a marylandi McDaniel College budapesti intézményének működéséről szóló megállapodást állítja szembe az CEU ügyével, és erről már törvényjavaslat is van. Pedig a történet nem ilyen egyszerű.

Lám, meg lehet állapodni, ha akarnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 14-én, amikor megállapodást írt alá az Egyesült Államok Maryland államával a McDaniel College Budapest nevű felsőoktatási intézmény működéséről, és szembeállította ezt a Közép-Európai Egyetem (CEU) ügyében New York állammal folyó tárgyalások nehézkességével. Most a kormány törvényjavaslatként is benyújtotta a megállapodást az Országgyűlésnek.

A McDaniels esete teljesen más, mint a CEU-é, mert az előbbi egy 150 éves amerikai intézmény itteni részlege, amely amerikai négyéves angol nyelvű alapképzést nyújt. Így nem érintette például a magyar felsőoktatási törvény módosításának az a része, amely előírja az anyaországbeli képzést, míg a CEU kifejezetten külföldi képzésre jött létre.

Ennél is érdekesebb azonban egy másik feltétel. A magyar törvénymódosításba a törvényalkotási bizottság az utolsó pillanatban írt bele egy előírást kifejezetten a föderatív államokra vonatkozóan, amely szerint ahol egy nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, ott a központi kormányzattal egy előzetes megállapodás szükséges.

Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy ez az Egyesült Államokra vonatkozik, hiszen ott, bár létezik szövetségi oktatási minisztérium, a hatáskörök többsége az egyes tagállamoké, így a felsőoktatási akkreditálás is. Ezért a washingtoni kormánnyal alkotmányosan lehetetlen oktatási megállapodást kötni.

Most a Marylandre vonatkozó törvényjavaslat indoklásában az előterjesztő Balog Zoltán miniszter mégis azt írja az Egyesült Államok központi kormányával történt előzetes megállapodásról, hogy „ez a jogszabályi feltétel teljesült”, ezért jöhetett létre utána az egyezség Marylanddel. Csakhogy mint az MTI annak idején nyilvánosságra hozta, Betsy DeVos szövetségi miniszter június 15-én csupán azt válaszolta Balog Zoltán levelére, hogy köszöni a magyar jogszabályváltoztatásról küldött tájékoztatást, de az Egyesült Államokban az ilyen ügyekről az egyes államokkal kell tárgyalni.

A magyar miniszter már akkori viszontválaszában úgy tett, mintha a washingtoni partner ezzel elismerte volna az említett változásokat, és ezt fokozza tovább azzal, hogy a mostani indoklásban ezt a levélváltást a magyar törvényben előírt előzetes megállapodásnak minősíti.

Tanulság: valószínűleg annyira a CEU ellehetetlenítésére összpontosítottak, hogy nem figyeltek arra: más amerikai egyetemek is érintettek lehetnek. De miután ez világossá vált, elhatározták, hogy a sokkal egyszerűbb esetet szembeállítják a bonyolulttal, Maryland lesz a jó példa, amelyet lobogtatni lehet, és ennek érdekében figyelmen kívül hagyják a saját maguk által beiktatott, teljesíthetetlen szabályt.

hvg.hu Itthon

Hamarosan pecsét kerülhet a CEU-megállapodásra

Nem kergeti tovább a külügyminisztérium az amerikai szövetségi kormányt a CEU-ról szóló megállapodással, hanem beéri a New York állammal kötendő egyezséggel, amelyet hamarosan alá is írnak - értesült a hvg.hu. A megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie.