szerző:
MTI / hvg.hu

A horvát államfő még vasárnap is azt nyilatkozta, hogy kellemetlen meglepetésként érte Magyarország döntése Horvátország OECD-tagságával kapcsolatban. Hétfőn viszont már azt magyarázta Budapesten horvát újságíróknak az MTI szerint, hogy Magyarország csak saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet.

Magyarország nem akarja zsarolni Horvátországot azzal, hogy nem támogatja csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), és a döntésnek nincs köze Szlovénia hasonló döntéséhez – ezt mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden horvát újságíróknak Budapesten az MTI szerint. A nyilatkozatot az N1 horvát hírcsatorna egyenesben közvetítette.

A horvát elnök egynapos munkamegbeszélésre érkezett Magyarországra, és fogadta őt Orbán Viktor kormányfő, valamint Áder János államfő is. Kolinda Grabar-Kitarovic szerint a magyar miniszterelnök és a köztársasági elnök biztosította őt arról, hogy "nincs szó zsarolásról, csupán a befektetői környezet védelméről". Magyarország csak saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet – tette hozzá.

"Magyarország nem elégedett a Mol-INA-ügyben kialakult helyzettel, habár történtek előrelépések" – magyarázta még.

A horvát államfő jelezte: a tárgyalásokról részletesen beszámol Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, és bízik abban, hogy a két ország csendes diplomáciai úton folytatja a kapcsolatok rendezését. 

Kolinda Grabar-Kitarovicnak doctor honoris causa, azaz díszdoktori címet adományozott hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem.

©
©

Kolinda Grabar-Kitarovic vasárnap éppen az N1 hírtévének még arról beszélt, hogy kellemetlen meglepetésként érte Magyarország döntése Horvátország OECD-tagságával kapcsolatban, és nem gondolta, hogy ez fog történni. 

Hétvégén a horvát gazdasági miniszter is szokatlannak és meglepőnek nevezte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a Mollal kapcsolatos horvát magatartás miatt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Magyarország sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem támogatja az OECD-be. Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátország esetében pedig a Mol horvátországi beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolták a támogatás megtagadását.

Szlovénia a tagországok uniós nagyköveteinek szerdai ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint azzal, hogy Horvátország nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróság szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét, megsérti a jogállamiságot, és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!