szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzet tudósítása szerint Oszter Sándor a keddi tárgyalásról is elkésett, ráadásul ismét elaludt a tárgyalóteremben.

Bírókat hallgatott ki tanúként a Budapest Környéki Törvényszék kedden a többek között Oszter Sándor színész és Busch Béla ügyvéd ellen befolyással üzérkedés vádjával folyó büntetőperben. Vaskuti Andrást, a Kúria bíróját és Cserni János egykori törvényszéki bírót, az Országos Bírósági Hivatal tisztviselőjét hallgatták meg. Cserni egyébként 2006-ban nyílt levélben állt ki Gyurcsány Ferenc mellett – írja a Magyar Nemzet.

Az ügy elsőrendű vádlottja ellen hét éve adócsalás miatt emeltek vádat. A negyedrendű vádlott, egy filmproducer segítséget ajánlott neki, és azt ígérte, hogy az ügyét kapcsolatai révén kedvezőbb irányba tudja fordítani. Azt állította például, hogy kapcsolatba lépett az eljárás bírójával, Cserni Jánossal, aki pénzt kért.

A producer közben bevonta ezekbe az üzelmekbe a befolyásos körökben forgó Oszter Sándort is, aki a vádirat szerint azzal kérkedett, hogy ismeri Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A hatóságok által lehallgatott telefonbeszélgetésekben táblabírókhoz fűződő barátságairól is említést tett. A színész állítólag milliókat kapott, hogy közbenjárjon az ügyben.

Rajta keresztül jutott el a filmproducer Busch Bélához, aki akkor ügyvédi praxisa mellett az ELTE jogi karának büntetőjogi tanszékét vezette. Az ügyészség szerint a neves jogász a produceren keresztül több tíz millió forinttal húzta le az elsőrendű vádlottat, miközben azt sugallta: bele tud nyúlni az ellene folyó eljárásba, például olyan személyek befolyásolásával, mint egyetemi oktatótársa, a Kúrián bíráskodó Vaskuti András.

A bíróságon múlt héten felolvasták Handó Tünde vallomását, az OBH-elnök kérte ugyanis, hogy ne kelljen megjelennie a törvényszéken, nyilatkozhasson helyette írásban. Ezt Cserni János is kérvényezte, de vele már nem voltak ennyire engedékenyek. Kedden az ő meghallgatásával kezdődött a tárgyalás, amiről Oszter Sándor sokadik alkalommal elkésett. Később el is aludt, ami szintén legalább harmadszor fordult elő vele ebben a teremben. Holdampf Gusztáv tanácsvezető bíró meg is említette: most már kicsit neheztel a színészre, aki kifogások sorát hozta fel mentségére: dugó volt, keveset aludt, idős – olvasható a cikkben.

Cserni János bírói kérdésre elmondta: a vádlottak közül az elsőrendűt ismeri, aki „vádlottja volt”, illetve a filmproducert, aki korábban „életútinterjút” csinált vele saját internetes híroldalára, a Fox11.hu-ra. Utóbbi egyébként nem sokkal azután elérhetetlenné vélt, hogy Cserni János levelet írt az amerikai Fox televíziónak, és érdeklődött, tudnak-e a magyar Fox11-ről. A volt bíró azt mondta: a producer nem próbálta befolyásolni őt.

Vaskuti András ugyancsak tagadta, hogy Busch Béla bármikor is befolyásolni próbálta volna, de azt nem zárta ki, hogy a tanszéken megvitatott szakmai tapasztalataik, dilemmáik között említésre került az elsőrendű vádlott elleni adócsalási eljárás.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!