szerző:
MTI / hvg.hu

A Kúria, az Országos Bírói Hivatal és a Legfőbb Ügyészség közös nyilatkozatot adott ki az ügyben.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és a legfőbb ügyész szerdán Budapesten arról, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözik eredeti, Kossuth téri épületébe. 

A kormánynak már régi terve, hogy a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyet adó épület legyen újra az "Igazságügyi Palota", vagyis hogy ide költözzön be a Kúria és a Legfőbb Ügyészség. Orbán Viktor miniszterelnök már 2012-ben, az újra életre hívott Kúria első teljes ülésén bejelentette, hogy a testület majd visszaköltözhet a Hauszmann Alajos tervezte Kossuth Lajos téri épületbe.

Most arról írtak alá nyilatkozatot, hogy a Kúria, az OBH és a Legfőbb Ügyészség együttműködik és létrehozza a "Kúria Épület Projekt" elnevezésű szervezetet, amelynek feladata érdekeik képviselete és egyeztetése az épület rekonstrukciójánál. 

Darák Péter, a Kúria elnöke a nyilatkozat aláírása alkalmából arról beszélt, hogy a második világháború után a Kúriát "bosszúból" szüntették meg (létrehozták helyette a Legfelsőbb Bíróságot) és száműzték a neki épített épületből.

Polt Péter legfőbb ügyész pedig azt mondta, hogy a Legfőbb Ügyészség és a bíróság elhelyezése egy épületben az igazságszolgáltatás egységét jelképezi, amelyben az ügyészi szervezet az igazságszolgáltatás fontos közreműködője.

Handó Tünde, az OBH elnöke szerint "szimbolikus jelentősége van, hogy a nemzet főterén újra megjelenhet az alkotmányos hatalmak, a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom egysége".

A Néprajzi Múzeumot egyébként a tervek szerint a Liget Projekt keretében a Városliget mellé költöztetnék, az Ötvenhatosok terén építendő új épületbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!