szerző:
MTI / hvg.hu

A Kúria, az Országos Bírói Hivatal és a Legfőbb Ügyészség közös nyilatkozatot adott ki az ügyben.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és a legfőbb ügyész szerdán Budapesten arról, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözik eredeti, Kossuth téri épületébe. 

A kormánynak már régi terve, hogy a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek helyet adó épület legyen újra az "Igazságügyi Palota", vagyis hogy ide költözzön be a Kúria és a Legfőbb Ügyészség. Orbán Viktor miniszterelnök már 2012-ben, az újra életre hívott Kúria első teljes ülésén bejelentette, hogy a testület majd visszaköltözhet a Hauszmann Alajos tervezte Kossuth Lajos téri épületbe.

Most arról írtak alá nyilatkozatot, hogy a Kúria, az OBH és a Legfőbb Ügyészség együttműködik és létrehozza a "Kúria Épület Projekt" elnevezésű szervezetet, amelynek feladata érdekeik képviselete és egyeztetése az épület rekonstrukciójánál. 

Darák Péter, a Kúria elnöke a nyilatkozat aláírása alkalmából arról beszélt, hogy a második világháború után a Kúriát "bosszúból" szüntették meg (létrehozták helyette a Legfelsőbb Bíróságot) és száműzték a neki épített épületből.

Polt Péter legfőbb ügyész pedig azt mondta, hogy a Legfőbb Ügyészség és a bíróság elhelyezése egy épületben az igazságszolgáltatás egységét jelképezi, amelyben az ügyészi szervezet az igazságszolgáltatás fontos közreműködője.

Handó Tünde, az OBH elnöke szerint "szimbolikus jelentősége van, hogy a nemzet főterén újra megjelenhet az alkotmányos hatalmak, a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom egysége".

A Néprajzi Múzeumot egyébként a tervek szerint a Liget Projekt keretében a Városliget mellé költöztetnék, az Ötvenhatosok terén építendő új épületbe.