szerző:
hvg.hu

Németh Szilárd még kedden beszélt arról, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor komoly fenyegetést jelent, az LMP ezért jelenti fel.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést kezdeményez Németh Szilárd ellen, mert a Fidesz alelnöke szerinte minősített információval élt vissza.

Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke ugyanis a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után sajtótájékoztatón amikor arról beszélt, hogy a magyar titkosszolgálatok szerint komoly kockázatot jelentenek a külföldről pénzelt szervezetek és emberek, példaként kiemelte Schilling Árpádot, Gulyás Mártont és Vágó Gábort, akik szerinte erőszakos eszközökkel akarják elmozdítani a kormányt. "Nyílt forrásokból is fellelhetők azok az emberek, akik azt szeretnék, hogy itt balhé legyen" – mondta Németh Szilárd, aki szerint a megnevezett aktivisták "nagyon komoly fenyegetést" jelentenek.

A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta, ugyan a Németh Szilárd által említett három név elhangzott az ülésen a Belügyminisztérium és a szolgálatok részéről, de nem olyan összefüggésben, hogy bármilyen erőszakos cselekményre készülnének. Azt, hogy akkor milyen kontextusban hangzott el a nevük, Molnár nem árulta el, de az egyelőre nem világos, hogy ezt a három nevet Németh Szilárd elmondhatta-e nyilvánosan, vagy sem.

Az LMP szerint Németh viszont azzal, hogy az ülés után megnevezte a három civil aktivistát, minősített információval élt vissza, márpedig a Büntető törvénykönyv szerint ha valaki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, büntetőjogi visszaélést követ el.

Az LMP álláspontja szerint Németh Szilárd kijelentései emellett az érintettek becsületét és jó hírnevét is sértik, így a személyiségi jogok érvényesítésében is felajánlották segítségüket az érintetteknek. Hozzátették, a Fidesz rémképgyártása odáig fajult, hogy a legsötétebb pártállami időket idézve stigmatizálnak civileket, ezért, ha bármilyen fizikai erőszak történik, az a Fidesz felelőssége lesz.

Schilling Árpád az ATV-nek azt mondta, egyáltalán nem tűnik normálisnak, hogy az állam hivatalos szerveit képviselő emberek magánszemélyeket nevezhetnek meg mint nemzetbiztonsági kockázat, vagy mint államellenes cselekmények szereplői, ezért fontolgatja, hogy elfogadja az LMP jogi segítségét, és pert indít.

Gulyás a HírTV-nek azt mondta, szerinte ezzel csak a valódi problémákról akarják elterelni a figyelmet, mert ő semmiféle veszélyt nem jelent az államra.

Vágó Gábor szerint a fideszes vezetők remegnek, mint a nyárfalevél, ezért irracionális paranoia lett rajtuk úrrá, amely az ötvenes évek kommunista vezetőire volt még jellemző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!