szerző:
BI

Az oktatásért felelős államtitkár egy friss OECD-jelentéssel büszkélkedett. Siker!

Azért jó Palkovics Lászlónak lenni, mert mindig sikerekről számolhat be. Korábban ugye azt mondta, hogy vitathatatlanul jó irányba mennek a dolgok a magyar oktatásban. És most itt a bizonyíték!

Az OECD friss jelentése adatokkal bizonyítja, hogy Magyarországon kifejezetten érdemes diplomát szerezni. Ahogy vitathatatlanul sikeres államtitkárunk fogalmazott az M1 adásában: "Az OECD-országok közül Magyarországon a legalacsonyabb a diplomások között a munkanélküliség... Tehát ez azt jelenti, hogy diplomát szerezni Magyarországon nagyon jó befektetés, nagyon gyorsan megtérül és ezzel jól el lehet helyezkedni".

Óriási, sőt, vitathatatlan siker!

Az némileg árnyalja a képet, hogy a magyar oktatás 2010 óta épp ezzel ellentétes pályára állt rá. A miniszterelnök és az oktatáspolitika legfőbb honi alakítója, Parragh László nem győzi hangsúlyozni, hogy egy szakmai végzettség sokkal jobb egy diplománál. Az még nagyobb baj, hogy ennek megfelelően alakítják át az oktatási rendszert: szűkítik az érettségi (s így a diploma) felé vezető utakat, az egyetemi férőhelyeket, miközben a lebutított szakképzés felé irányítanák a diákok tömegeit. A mai szakképzésben szerzett "egyszer használatos képzettség" pedig a legelső technológiai váltásnál elavul egy olyan világban, ahol 20 év múlva olyan munkakörök lesznek többségben, amikről még fogalmunk sincs.

Palkovics tehát egy igazi mágus: azt adja el sikernek, ami ellen dolgozik!

Palkovics azt is kiemelte, hogy ha a GPD-arányos ráfordítást nézik, akkor a 2014-es adatok szerint az oktatási kiadások mintegy négy százalékot tesznek ki, ami az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között. Igaz, hozzátette, hogy 2015 óta folyamatosan nőnek a források. E hírt az MTI az alábbi címmel hozta: "Palkovics: Magyarország sokkal többet költ az OECD átlagánál az oktatási rendszer fejlesztésére".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!