szerző:
HVG

Az e heti HVG cikke szerint a kormány tervei alapján 2018 szeptemberére 7500 külföldi hallgató tanulhat ingyen a magyar felsőoktatásban.

A „keleti és déli nyitás külpolitikája jegyében alapított ösztöndíjprogram”, a Stipendium Hungaricum (SH) jóvoltából egyre több muszlim diák tanulhat Magyarországon - írha e heti számában a HVG.

A cikk szerint az ingyenes magyarországi felsőoktatási képzés elsősorban azokat az országokat érinti, amelyekkel egyébként is jó viszonyt ápol az Orbán-kormány: ennek megfelelően Azerbajdzsán az egyik legfőbb kedvezményezett a magyar kormány által finanszírozott programban.

Ezt mutatják a HVG által kigyűjtött statisztikai adatok is: az Azerbajdzsánból érkező diákok száma megötszöröződött az utóbbi két évben: már több mint 200-an tanulnak nálunk.

Szép számmal találunk jordán diákokat is a programban, és ez sem a véletlen műve, írja a lap. Idén már 1000-en jelentkeztek - a jordánok magyarországi beiskolázásában nagy szerepük lehetett az Orbán Viktorral jó személyes kapcsolatot ápoló, Jordániából származó Naffa fivéreknek, akik közül Oszama jelenleg Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben.

Természetesen nem garasoskodik a kormány, ha az SH-programról van szó: míg 2016-ban még csak 5,5 milliárdot, idén már 14 milliárdot forintot költenek erre a célra. Ebből finanszírozzák a külföldi diákok tandíját, illetve ösztöndíját, lakhatását és egészségbiztosítását is.

 További részleteket az e heti HVG-ben olvashat.

©