szerző:
hvg.hu

Épp ezért rendeletben kötelezi Esztergályhorváti önkormányzata az ottani szállásadókat, hogy ellenőrizzék az oda érkező menekültek oltási papírjait.

Ahogy korábban megírtuk, egy osztrák orvos ajánlotta fel az esztergályhorváti nyaralóját a Migration Aidnek, hogy ott menekülteket üdültethessenek. A Zala megyei falu polgármestere és több helybeli már korábban közölte, hogy nem látják szívesen a menekülteket.

Az önkormányzat most elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a településen szálláshelyeket üzemeltethetők csak akkor adhatnak ki szállást menekülteknek, ha megvannak a kötelező oltásaik. 

Az Index megkérdezte a rendeletről a Magyar Helsinki Bizottságot, amelynek munkatársa több ponton is jogilag aggályosnak találta.

A jogszabály egyrészt szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel, a szerint ugyanis csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. 

Az alaptörvényt is sérti az önkormányzati rendelet, mivel rendeletben korlátoz olyan szabályokat, amelyeket csak törvény korlátozhatna.

A rendelet emellett diszkriminatív is, mert észszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!