szerző:
hvg.hu

Épp ezért rendeletben kötelezi Esztergályhorváti önkormányzata az ottani szállásadókat, hogy ellenőrizzék az oda érkező menekültek oltási papírjait.

Ahogy korábban megírtuk, egy osztrák orvos ajánlotta fel az esztergályhorváti nyaralóját a Migration Aidnek, hogy ott menekülteket üdültethessenek. A Zala megyei falu polgármestere és több helybeli már korábban közölte, hogy nem látják szívesen a menekülteket.

Az önkormányzat most elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a településen szálláshelyeket üzemeltethetők csak akkor adhatnak ki szállást menekülteknek, ha megvannak a kötelező oltásaik. 

Az Index megkérdezte a rendeletről a Magyar Helsinki Bizottságot, amelynek munkatársa több ponton is jogilag aggályosnak találta.

A jogszabály egyrészt szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel, a szerint ugyanis csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. 

Az alaptörvényt is sérti az önkormányzati rendelet, mivel rendeletben korlátoz olyan szabályokat, amelyeket csak törvény korlátozhatna.

A rendelet emellett diszkriminatív is, mert észszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár között.