szerző:
hvg.hu

Hiller István MSZP-s választmányi elnöknek is lennének ötletei.

Bár a HVG-nek adott interjúban Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnökjelöltje arról beszélt, nem hisz a széles körű ellenzéki összefogás sikerében, a Juhász Péter Együtt-elnök által szorgalmazott "új pólusnak" pedig akkor van értelme, ha nem áll össze a régiekkel. "Sajnos nem tudom, milyen az Együtt viszonya a szocialista párthoz, a PM-es Karácsony Gergely pedig Botka László fórumán tett olyan kijelentést, ami úgy értelmezhető, hogy együttműködne a szocialista párttal. Azt pedig még nem tudjuk, hogy az Együtt és a Párbeszéd összedolgozik-e, a 2014-es választáson mindenesetre így tettek."

Demeter Márta, az MSZP-sből lett LMP frakciótag a Magyar Narancsnak viszont arról beszélt, keletkezett egy űr, a társadalom többsége a hiteles képviseletet keresi, ezt az űrt pedig az LMP, illetve a körülötte létrejövő új politikai keret lehet képes betölteni. Rákérdeznek, hogy az LMP-Együtt-Párbeszéd-Momentum tömb lenne-e az alternatíva, mire Demeter azt mondja, "a Medián júliusi felmérése volt az első alkalom, mikor erről kérdezték a választókat. Ez a kutatás is azt támasztja alá, milyen nagy támogatottsága van ennek az új logikának.

Most 30-40 százalék között mozog a bizonytalan szavazók aránya, sokan csalódottak az ellenzéki politikában is. Az ő megszólításukra alkalmas lehet egy ilyen LMP-központú politikai közösség."

Arra a kérdésre pedig, hogy zajlanak-e erről a tárgyalások, Demeter azt mondta, az LMP sokkal nyitottabbá vált ilyen téren az elmúlt évben, a Gémesi György vezette Új Kezdet párttal folynak a tárgyalások, ahogy másokkal is. "Folyamatosan tárgyalunk azokkal a friss szereplőkkel, akik hiteles politikát szeretnének látni, és valóban le akarják váltani az Orbán kormányt."

Hiller István MSZP-s választmányi elnök a Heti Válasznak adott interjúban arról beszél, "ha van olyan körzet, ahol más párt, mondjuk az LMP jelöltje az esélyes, oda kell adni neki az indulás lehetőségét." Ez nem annyira eretnek gondoltat, a fővárosi választás koordinálásával megbízott Tóth József polgármester is a legesélyesebb jelölteket kutatná fel, a győztesekhez pedig nem nyúlnának. Csakhogy köztük van DK-s és Együtt-es politikus is. Gyurcsány Ferenc DK elnök korábban kizárta, hogy városokról külön megállapodjanak, úgyhogy egyelőre kérdéses, mi lehet a megoldás. Botka László mindenesetre bizakodó, szerinte lesz megállapodás. Az LMP-t ő is említette a keddi háttérbeszélgetésen, de olyan összefüggésben, hogy velük lenne érdemes a koordinált indulásról megállapodni.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!