szerző:
MTI

Kudarcnak és zsákutcának nevezte a menekültek belső elosztását célzó európai uniós kvótaprogramot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Financial Times szerint.

Magyarország két éve pontosan ugyanazt mondja, a kötelező kvótarendszer veszélyes, betarthatatlan, és ellentmond a józan észnek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az FT-nek.

A lap felidézte, hogy Angela Merkel német kancellár előző nap egy német lapnak adott interjúban kijelentette, "nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete".

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, a magyar kormány komolyan veszi Angela Merkel nyilatkozatát és az Európai Bíróság által a kvótaperben hozott ítéletet egyaránt, de a bírósági végzés nem teremtett jogi kötelezettséget Magyarország számára. A miniszter szerint Magyarország helye az EU-ban van, és ezt senki nem kérdőjelezheti meg.

Hozzátette, hogy az Európai Bíróság ítélete nyomán további jogi viták lesznek a kvótadöntés tartalmáról. Szerinte a kvótarendszer teljesítési rátája eddig 25 százalékos, így igazságtalan Magyarországot hibáztatni a siker elmaradásáért.