szerző:
hvg.hu

Magyarországra is jutott 7,6 millió dollár, nem sokkal a baltás gyilkos kiadása után, a külügyminiszter szerint nincs összefüggés, a fideszes EP képviselők nem akarják az azeri pénzeket vizsgálni.

Óriási pénzmosási rendszert leplezett le a héten egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi szervezet, az OCCRP, a pénzből Magyarországra is jutott 7,6 millió dollár egy nyíregyházi számlára, méghozzá nem sokkal azután, hogy kiadtuk a baltást gyilkost. Szijjártó Péter külügyminiszter tagadta, hogy a két dolgonak köze lenne egymáshoz.

Az Európai Parlament egyik képviselője, Ana Gomes nyújtotta be azt a módosító javaslatot, amely elítélte volna az azeri "pénzmosodát", illetve azt, hogy illegális eszközökkel befolyásoljon európai döntéshozókat azerbajdzsáni vagy más, harmadik országbeli vezetés. Az Európai Parlamentet átfogó vizsgálatra kötelezték volna, valamint határozott intézkedéseket is el kellett volna fogadni az ilyen korrupció megelőzése érdekében. A módosítót a szocialista Ujhelyi István is támogatta, ő közölte Facebook oldalán, hogy a fideszes képviselők "sunyiban leszavazták" szerdán a módosítót. A jobbikosok tartózkodtak.

Ujhelyi szerint ebből egyértelmű, hogy "nem az átláthatóság és a tisztesség, hanem sajátos koalícióban a sötétség és korrupció oldalán állnak", de a vizsgálat elindulhat, miután azt az Európai Parlament többsége támogatta - tette hozzá a politikus.