szerző:
hvg.hu

Egy nap alatt elutasították az évekig ingyen használt plakáthelyek miatti bejelentést.

Két évig ingyen kaszált Garancsi István reklámérdekeltsége a fővárosi villanyoszlopokon, az egész mintegy mellékesen derült ki augusztus végén egy, a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslatból, amely már legálisan pályáztatta volna meg az öt éve még veszélyesnek kikiáltott elefántfül-hirdetéseket.

A Közgyűlés megszavazta a legalizáló javaslatot, azzal a DK-s módosítással együtt, hogy Tarlós István főpolgármester vizsgálja ki, hogyan történhetett ez. Tényi István hűtlen kezelés gyanúja miatt bejelentést tett a IX. kerületi ügyészségen. Tényi a Zoom.hu-nak azt mondta, az ügyészség elutasította a feljelentést, bűncselekmény gyanújának hiányában. Az ügyészség határozata szerint Tényi a médiából szerezte az információt (nem a hvg.hu cikkéből, hanem a Zoom.hu-éból), "a hivatkozott újságcikk azonban az abban foglalt magatartás büntetőjogi szempontból történő megközelítése felől részben ellentmondásos adatokat tartalmaz, másrészt hiányzik belőle a büntetőjogi fellépést megalapozó konkrétum."

A lap viszont azzal érvel, a cikk ténybeli állításai a közgyűlés részére készült dokumentumból származtak, amelyet kormánypárti politikusok terjesztettek a testület elé. Az ügyészség azt is hozzátette, "a felmerülő esetleges szabályszegés sem jelenti azt, hogy a magatartás egyúttal büntetőjogi jogszabályszegést is kimeríti."

Tényi augusztus 30-án este fél 11-kor tette meg bejelentését, az ügyészség elutasító határozata pedig szeptember 1-én készült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!