szerző:
hvg.hu

Polt azzal büszkélkedett, mennyi nyomozást rendelt el az ügyészség uniós jelzések után. Az már más kérdés, hogy ezek a nyomozások mire vezetnek.

Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn fogadta az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság tagjait – akik kedden már az üres felcsúti kisvasutat üldözik –, és elmondta, "a magyar ügyészség elkötelezett az EU támogatásokkal összefüggően érkezett ajánlások és jelzések kivizsgálása érdekében".

Polt a találkozó után kiadott közleményben – így vélhetően a találkozón is – hangsúlyozta, az ügyészség minden alkalommal elrendelte a nyomozást, mikor az OLAF (Európai Csalásügyi Hivatal) igazságügyi ajánlással vagy jelzéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez, ha pedig folyamatban volt az eljárás, csatolták az iratokhoz a jelzést. Az OLAF eddigi 33 ajánlása és 4 jelzése nyomán indult nyomozások eredményeként, a mai napig összesen 7 ügyben emelt vádat az ügyészség – közölte Polt, aki a delegációnak beszámolt a 4-es metróval kapcsolatban folyó két nyomozás eredményéről.

A Polt által elmondottakat azért árnyalja, hogy a Budapest Szíve programnál hiába talált szabálytalanságokat az OLAF, a BRFK megszüntette a nyomozást, illetve a szervezet szerint Magyarországon csalták el a legtöbb uniós támogatást.