szerző:
hvg.hu

A tüdőfibrózis halálos betegség, a betegek tüdőszövetei egy fertőzés után nem gyógyulni, hanem hegesedni kezdenek. Fontos a felvilágítás, és az, hogy menjünk orvoshoz, pláne, ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja.

Nagyon nehéz felismerni a tüdőfibrózist, ami egyre gyakrabban fordul elő, és halálos betegség. Az érintettek fele 3 éven belül meghal. A mai napig nem tudják, hogy pontosan mi okozza – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Légzési nehézséggel, köhögéssel kezdődik a tüdőfibrózis. Itthon 500-600 érintett lehet, de nagyon sok beteget nem diagnosztizálnak, így akár több ezer is lehet a számuk.

Müller Veronika tüdőgyógyász elmondta: diagnózistól számítva átlagosan hároméves túlélésre számíthatnak a betegek. A terápiában vannak ugyan előrelépések, de a kórt gyógyítani nem tudják, csak lassítani a folyamatot.

A betegség általában 65 évesen jelentkezik. A tudósításban bemutattak egy 55 éves nőt, akinél diagnosztizálták a kórt. Elmondta: minden évben többször tüdőgyulladása volt, és egyre rosszabbodott az állapota, végül kórházba került. Most gyógyszerrel kezelik.

A betegség diagnosztizáláshoz alaposabb vizsgálatra van szükség, a röntgen mellett CT-re is. Árulkodó tünet lehet az, ha valaki nehezen megy fel lépcsőn, nehézlégzés jelentkezik, száraz köhögést vált ki egy mély légzés vagy megváltozik a köröm szerkezete, és domború, úgynevezett óraüvegköröm jön létre. A kór lényege, hogy egy fertőzés után nem gyógyulnak meg a tüdő szövete, hanem hegesedés lép fel.

A betegség egész Európában gond, egyre több a beteg. Probléma az is, hogy a páciensek tájékozatlanok, illetve nem mennek orvoshoz a problémáikkal. A Semmelweis Egyetem és a Tüdőfibrózis Egyesület orvos-beteg találkozót szervez vasárnapra, ahol segítséget, jótanácsokat kaphatnak a kórban szenvedők.