szerző:
hvg.hu

Nem kell visszafizetnie a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak (SZNA) – vagyis az Orbán Viktort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Kör mögött álló civil szervezetnek – azt a 320 millió forintot, amelyet tavaly kapott a légi irányításért felelős állami cégtől, a HungaroControltól.

Az SZNA eleget tett beszámolási kötelezettségének a HungaroControlt illetően - válaszolta a Magyar Nemzet szerint Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára Demeter Márta LMP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.

De Fónagy azt nem fejtette ki, hogyan teljesítette az SZNA azokat a célokat, amelyekre a támogatást kellett volna fordítania. Az NFM korábban azt állította, hogy a cég a légiforgalmi irányítás népszerűsítése miatt adta a pénzt az alapítványnak.

Az államtitkár szerint az európai légi navigációs szolgáltatók már közel 10 éve szakemberhiánnyal küzdenek, ezért az utánpótlásra kiemelt figyelmet kell fordítaniuk. A támogatások által nemcsak a magyarországi fiatalokat szeretné a társaság megszólítani mint potenciális légiforgalmi irányítókat, hanem a határon túli magyar fiatalokat is.

Fónagy tehát meglehetősen konkrétan megjelölte, hogy milyen tevékenységet kellett volna végeznie a SZNA-nak az állami cégtől kapott 320 millió forintért cserébe.

Csakhogy sem az alapítvány 2016-os beszámolójában, sem az országos médiában nincs nyoma annak, hogy az SZNA fiatalokat megcélzó, a légi irányítást népszerűsítő kampányt folytatott volna - tette hozzá a beszámoló.

Ha viszont az alapítvány ezt nem tette meg, akkor vissza kellene fizetnie a támogatást.

A 2016-os és az azt megelőző évek adatai szerint a HungaroControl nem adott senkinek sem ilyen mértékű támogatást. Sem a cég, sem az alapítvány nem válaszolt eddig egyetlen sajtóorgánum kérdésére sem, hogy mire költötték a támogatást.

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!