szerző:
hvg.hu

Egész kis kampánybeszéd kerekedett Orbán Viktor szokásos rádióinterjújából pénteken: leginkább a gazdaságról volt szó, többek között a diákhitel kamatának eltörléséről és a lehetséges őszi nyugdíjemelésről. Persze azért szó esett az ún. Soros-tervről, illetve az ezzel kapcsolatban tervezett újabb nemzeti konzultációról.

Eszem ágában sincs a kormány eredményeiről beszélni, az ország teljesítményéről beszélek – mondta Orbán Viktor a választások előtti utolsó parlamenti ülésszakán eddig elhangzottakról.

Szerinte ha az emberek úgy látják, érdemes újabb erőfeszítéseket tenni, akkor fejlődik a gazdaság – most pedig a helyzet az, hogy elfogadott a gondolat: aki akar, tud dolgozni, el tudja tartani a családját és a megbecsülést is megkapja.

A gazdasággal kapcsolatban arról is beszélt, amellett van, hogy a munkát terhelő adók folyamatosan csökkenjenek.

Szerinte a gazdaságról szólva nem szabad kifelejteni két nagy csoportot: a nyugdíjasokat és a diákokat.

A nyugdíjak értékének megőrzése még egy 2010-es vállalása volt, amit tartani tudtak, és erre a következő időszakban is számítani lehet. Ősszel lehet nyugdíjkiegészítés, novemberben látják a gazdasági adatokat, ennek alapján lehet majd korrekció a nyugdíjaknál.

A diákok esetében a diákhitelre személyesen is büszke, azt mondta, "ez a mi gyerekünk". Felidézte, hogy a napokban döntöttek arról, hogy kamatmentes lesz a diákhitel 2, a diákhitel 1 kerete pedig megnő.

"Én egy falusi gyerek vagyok", a falusi életforma és a falusi emberek óriási tartalékot jelentenek – szögezte le Orbán Viktor. Szerinte a városokon keresztül lehet támogatni a falun élőket is, a Modern városok program a vidéknek is segítséget nyújt.

Óriási koordinációs feladatról van szó a városok fejlesztésénél, ezért kell erre a posztra egy miniszter, ez lesz Kósa Lajos feladata tárca nélküli miniszterként.

Nem készül arra, hogy EU-s forrásokat fog elveszteni az ország a menekültekkel kapcsolatos esetleges uniós retorziók miatt, szerinte ez nem történhet meg.    

A kormány új mantrájáról, az úgynevezett Soros-tervről is szó esett az interjúban.

Orbán Viktor szerint ez a terv valóban létezik, Soros György le is írta, ezért nem kell összeszedni, hogy mit is tartalmaz ez. "Pontokba szedte a tervét, ez egy akcióterv" – mondta a kormányfő, szerinte most ezt hajtják végre az EU-bürokraták.

Már egy éve elkészítette a bizottság a javaslatát, ami a Soros-tervnek megfelelően állandó bevándorlási kvótát vezetne be. Egy nemzeti konzultáció pedig itt is erősítheti a magyar álláspontot.

"Egy csendes imát mondjunk el minden este", hogy a németországi választásokon meghosszabbítsák Angela Merkel kancellár mandátumát, Magyarországnak ez lenne most a legjobb – ismételte meg Orbán Viktor.

Szerinte a szociáldemokraták barátságtalanul beszéltek a magyarokról, így senkinek sem érdeke, hogy ne Angela Merkel maradjon az ország vezetője.  

Az ukrán oktatási törvény módosításáról is beszélt, ami szerinte egy visszalépés volt.

Ukrajnának meg kell értenie, hogy ha közeledni akar az EU-hoz, de a kisebbségi jogok területén való visszalépés nem ezt szolgálja. Ez nem poltikai kérdés, gyerekekről van szó – mondta Orbán Viktor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!